Ieri, 12 noiembrie 2015, a avut loc la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni cea de-a patra şedinţă de cenaclu literar, adunându-i din nou la masa discuţiilor pe: Alexa Paşcu, Gabriel Todică, Vasile Moroşanu, Coca-Maria Udişteanu, Niculina Prundeanu, Saveta Vărăreanu, Ana Ilişecu, Luminiţa Pavăl, Lenuţa Rusu, Loredana Ghiban, Sava Cătalin, Costica Varganici, Ingrid Adndreia Iris Cova si Cristina Bărăscu. A fost prezentă şi doamna Lili Victoria Melinte care a anunţat evenimentul de pe 19 noiembrie a.c. , de la Galeria Oamenilor de Seamă, având ca element cheie „Lovineştii”.
La inceputul ședinței s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din clubul „Colectiv”.
Astăzi membrii cenaclului „Eugen Lovinescu” au hotărât în unanimitate de voturi ca în funcția de președinte al cenaclului să fie ales domnul Alexa Pașcu. La propunerea dumnealui tot în unanimitate de voturi au fost aleși vicepreşedintele cenaclului in persoana domnului Gabriel Todică şi secretarul cenaclului in persoana doamnei Cristina Bărăscu. Domnul Vasile Moroșanu a adus în discuție posibilitatea, susținuta evident și de alți membri ai cenaclului, de a avea ca președinți de onoare ai Cenaclului „Eugen Lovinescu” diverse personalitați ale orașului sau care și-au intersectat drumul cultural cu Fălticeniul.
S-a trecut la prezentarea materialelor celor programați.
Luminiţa Pavăl, care a publicat numeroase studii în culegeri sau auxiliare şcolare, a iniţiat publicaţia „Revista Învaţatorului Sucevean” aparută în 2001, din care a citit un articol dedicat mentorului său, profesorului Geo Nechita. Într-o lume cu punti din cărţi, în care „ideile să circule libere ca banii” aşa cum spune autoarea, ne lasă să descoperim un Geo Nechita altruist și un important susţinător al valorilor tinere.
A urmat Ingrid Andreia Iris Cova, elevă în clasa a noua la Colegiul Naţional „Nicu Gane” care a publicat în antologiile coordonate de poetul Mihai Leonte „Acorduri Moldave” și „Amprente Moldave” . A citit un eseu care așa cum ne sugerează și titlul „Jocul de-a viața” aduce o abordare specială privind viața vazută de o adolescentă, lăsându-ne să descoperim o perspectivă matură asupra vieții, în care fericirea este „o floare rară”.
Apoi, Alexa Pașcu a prezentat un fragment din viitorului său roman – ca o continuare a romanului „Destin”, un text plin de „logică, realism, comic de situație” așa cum preciza Saveta Vărăreanu, un episod care pleacă din iubire, se consumă cu păcat și arde prin pocăință și autocritica unora dintre personajele principale. Domnul Pașcu a încheiat cu o poezie „Moment diurn” în care metafora tinereții se deschide în imaginea unei tinere surprinse cu privirea pe stradă.
În plus față de ordinea de zi, Niculina Prundeanu a prezentat eseul „V. Gh. Popa sau Calvarul Înălțării în sine!” prin care am retrăit atmosfera de cenaclu din acele vremuri, cenaclul aflându-se atunci sub diriguirea lui V. Gh. Popa. Autoarea aduce mulţumiri profesorului care, la cenaclu, „ne lăsa să creștem”.
De asemenea Cătălin Sava a prezentat trei poezii de inspirație militară: „Poezie de pe front”, „Bătălia de la Mărășești” și „Întoarcerea acasă”.
Cel care a închis manifestările culturale din cadrul cenaclului a fost Gabriel Todică, prin prezentarea unui volum de poezie intitulat „Schimb de aripi”, o ediţie trilingvă, apărută la Editura „Haffman” în 2013, autoarea cărţii fiind Serinella Pădurariu din com Horodniceni.
D-na Niculina Prundeanu a citit două poezii din acest volum, prima dintre ele „Respir viață, te respir” în care întrezărim un suflet sensibil, prizonier „al unui dulce schimb de gesturi”, precum și „Noapte bună”, în care metafora dragostei este de-a dreptul selenară „și dragostea o margine de lună”.
În ședința de luna viitoare, programată pe 11.12.2015, vor prezenta materiale următorii membri: Costica Varganici, Cătalin Sava și Ingrid Andreia Iris Cova, Coca-Maria Udişteanu şi Gabriel Todică, în măsura timpului disponibil.
În final închei cu certitudinea că drumul nostru la cenaclu continuă interesant, fie luând în piept dealuri mai abrupte, fie trecând agale peste ape liniștite.
CRISTINA BĂRĂSCU