Muzeul Național al Bucovinei a semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru elaborarea documentației tehnice pentru intervenții asupra clădirii Casei Memoriale “Simion Florea Marian”, finanţator fiind Institutul Național al Patrimoniului.
Casa memorială a fost construită în secolul al XVIII-lea, fiind reprezentativă pentru stilul arhitectural urban al vremii și a aparținut inițial moșierilor din familia Kapri.
În 1886, Simion Florea Marian a cumpărat „casa dintre brazi”, o casă veche, dar trainică şi încăpătoare, înconjurată de o grădină, de la Johann Kapri, cu banii proveniți din premiul „Năsturel Herescu” acordat în 1883 de Academia Română.
Aici a fost căminul preotului cărturar din 1886 şi până la sfârşitul vieţii (1907), locul unde şi-a scris opera.
În 1974 a fost deschisă publicului casa memorială și fondul documentar Simion Florea Marian, patrimoniul donat muzeului ridicându-se la 20.055 bunuri de patrimoniu cultural național de categorie Fond și Tezaur.
Clădirea cu iz arhaic adăpostește, alături de fotografii și obiecte personale ale folcloristului, o atmosfera specifică altor vremuri.
Casa este în proprietatea județului Suceava și administrarea Muzeului Național al Bucovinei, se află amplasată pe strada Simion Florea Marian, nr. 4, din Suceava, clădirea fiind monument istoric.
“Din păcate, în ultimii ani, clădirea muzeului a început să se deterioreze, fiind nevoie de intervenții atât pentru consolidarea și restaurarea imobilului la exterior, cât și pentru reabilitarea și restaurarea încăperilor sale la interior.
Implementarea proiectului va permite scoatere din pericol și protejarea monumentului istoric.
Parte integrantă din acesta, va fi și amenajarea peisagistică a grădinii, cu o suprafață de 2.300 mp., care înconjoară monumentul istoric.
Vom oferi comunității un spațiu de întâlnire și interacțiune, în care vom organiza activități culturale și educative pentru toate categoriile de public: piese de teatru, concerte, recitaluri, cursuri, lecții muzeale, ateliere, conferințe, sesiuni științifice, care vor contribui la dezvoltarea conștiinței de sine, a identității și apartenenței, precum și, la aprecierea și păstrarea mostenirii cultural-istorice a Sucevei.
Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2024 – august 2025.
Finanțatea nerambursabilă acordată de Institutul Național al Patrimoniului este de 250.000 lei, la care se adaugă cofinațarea în valoare de 25.000 lei asigurată de beneficiar.
Partenerul nostru în proiect este SC Arhitectura Grafica Design SRL Suceava” a transmis conducerea Muzeului Național al Bucovinei.
BEATRICE OȘEAN