Consulatul Austro-Ungar fusese înființat în anul 1860 pe actuala stradă a Sucevei şi a funcţionat până în anul 1918, când Bucovina a revenit României. După 1918, clădirea a fost preluată de Academia Română, iar în anii comunismului a fost dată Staţiunii de cercetări pomicole având în principal funcţii agricole și administrative. După Revoluție, imobilul a fost preluat de Asociaţia pomicolă din Fălticeni, aflându-se sub administrarea Direcţiei Agricole Suceava. Tot atunci, fostul Consulat austriac a primit numele de Crama Nordic, fiindcă în beciul clădirii era amenajat un local de acest gen.
Din 2004, imobilul de pe strada Sucevei a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean, dar nu a mai fost utilizată în niciun fel, astfel că a intrat în paragină şi a devenit loc de adăpost pentru oamenii străzii din Fălticeni, refugiu pentru câinii comunitari, loc de exercițiu pentru tinerii talentați de graffiti sau platou de filmare pentru filme horror de scurt metraj.
Din 2015, clădirea a trecut în posesia Primăriei din Fălticeni, fără ca autorităţile locale să reuşească într-un mod sau altul să-i dea o destinație funcțională.
În ședința din februarie 2022, Consiliul Județean Suceava a aprobat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru ca în această clădire să se amenajeze un Muzeu de artă sacră, lucrările necesare pentru restaurare fiind estimate la aprox 2,5 milioane de euro. Probabil din lipsa identificării unei finanțări europene pentru atragerea fondurilor necesare ideea a fost abandonată.
Situația Consulatului austriac din Fălticeni este tragică, clădirea se degradează iremediabil dacă nu se intervine urgent pentru reabilitarea ei. Pentru salvarea acestui prețios obiectiv de patrimoniu local și pentru a susține o dorință veche a fălticenenilor de vârste înaintate sau a familiilor acestora, propunem înființarea în acest imobil a unui Centru de îngrijiri paliative.
Grija pentru oameni este una dintre misiunile care ghidează campania noastră. Astfel, întelegem nevoia comunității fălticenene de îngrijire a pacienților cu boli cronice incurabile și considerăm că este necesară înființarea unui Spital de îngrijiri paliative în municipiul Fălticeni pentru a asigura o cât mai bună calitate a vieții pentru cei bolnavi și pentru familiile acestora. Concret, îngrijirea medicală paliativă se adresează pacienţilor cu: cancer, boli neurologice progresive, boli pulmonare în stadii avansate şi terminale. Spitalul va cuprinde un numar de 25 paturi în saloane cu 2, 3 si 4 paturi, pentru spitalizare continuă, cu dotări moderne și cu un ambient plăcut, care vine în sprijinul celor care beneficiază de aceste servicii.
Clădirea se va putea repara acum printr-un proiect PNRR și va putea oferi Spitalului de îngrijiri paliative un sediu modern, dotat cu cele mai noi tehnici de ingrijire, unde oamenii se vor simti apreciați.
Îngrijirea pacienților va fi asigurată de o întreagă echipă medicală formată din medici, asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuți, asistenti medicali, infirmiere, un administrator, situație care va crea noi locuri de muncă pentru fălticeneni.