Vineri, 1 martie, la ora 19:00, a avut loc vernisajul expoziției Distopii cromatice a artistului vizual Farkas Endre la Galeria Brăteanu din Timişoara.
”Expoziția Distopii cromatice cuprinde serii de lucrări create de artistul Endre Farkas, care abordează tematica policromiei și sinesteziei în sculptură și basoreliefuri.
Diferite cifre sunt asociate cu anumite culori, iar jocul vizual însumează calcule matematice în două tratări stilistice, de buline și de piese de puzzle.
Prin repetiție și studiu compozițional, se încearcă reducerea imaginii la o esență ce poate să transmită un sentiment de dinamism. În egală măsură este căutată simplitatea, dar și profunzimea lucrurilor. Formele esențiale sunt reprezentare de cercuri, pătrate, nori și inimi. De exemplu, cercul este o formă de bază, însă este simetric și static, ceea ce îl face anost în viziunea artistului. Pentru a-l activa, el este fragmentat, redimensionat și suprapus. Odată colorate și suprapuse, discurile nu doar că devin forme mai captivante, însă accidental pot fi asociate cu imagini caracteristice unor icon-uri, atât de familiare publicului deceniului 3 din de secolul 21.
Paleta cromatică pornește de la contrastul culorilor primare și secundare. Ea este acompaniată de suprafețe mate și oglindite, umbre și transparențe, pentru a le oferi lucrărilor o adâncime formală. De asemenea, transparențele și reflexele ajută la dinamizarea suplimentară a basoreliefurilor. Spațiul de percepție este extins de la nivelul lucrării la cel al ambientului privitorului, care se oglindește în fundal.
„Să lămurim un lucru: simetria e banală. Dacă poți folosi simetria ca asimetrie, ai o soluție”, spunea artistul. Și într-adevăr. Seriile sale cu piese de puzzle alternează simetria cu asimetria. Căderi ale cerului cuprinde piese de puzzle în formă de nori, care după contactul din punctul central, se bifurcă în V, formând un unghi de 45 de grade. Acesta arată direcția de cădere a cerului și creează asimetrie și dinamism. În alte variante, piesele de puzzle în formă de inimă se alipesc respectând același unghi, iar asimetria este adusă de câte o piesă de puzzle pătrată, care completează imaginea.
Dinamismul cromatic este de natură distopică întrucât orice direcție de mișcare este blocată în circularitate. Dacă observăm o compoziție de patru piese, îmbinările și marginile creează impresia unei mișcări în sensul acelor de ceas. Ieșirile din formă sunt singurele soluții de depășire a marginilor, iar în absența lor, mișcarea rămâne înscrisă în forma colorată a lucrărilor. Prin studiul său cromatic, Endre Farkas se îndepărtează de circularitate, simetrie, și formă statică, elemente ce definesc moartea, și se apropie de forme libere, asimetrie și dinamism, elemente ce reprezintă viața.”– Gabriela Robeci.
La cuvântul de deschidere, Robert Șerban și Gabriela Robeci au vorbit despre originile, personalitatea și creația lui Farkas Endre.
Galeria Brăteanu este situată în Timişoara pe strada Lucian Blaga la nr. 8. Expoziția poate fii vizitată până în data de 13 martie în intervalul orar 9-17. Proiect susținut de WORLD MEDIA TRANS & PENSIUNEA GERNIK 100 din Gârnic. Pentru detalii ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la telefon: 0724523525.