A promovat afacerea milionarului arestat Călin Donca și a investit în ea, dar acum nu îi mai răspunde nimeni la telefon și crede că a pierdut banii!
Artistul Dorian Popa spune că este șocat de arestarea milionarului și este îngrijorat că nu își va mai recupera investiția făcută.
“Sunt şocat, sunt consternat şi, în acelaşi timp, debusolat pentru că nu ştiu ce se întâmplă, nu ştiu ce urmează cu investiţiile noastre.
Este posibil să fi fost părtaş la o escrocherie! Din păcate, din partea lui Călin Donca nu dăm de nimeni, nu răspunde nimeni la telefon, este un fel de ceaţă totală!”, a spus Dorian Popa, potrivit Observator.
Pe contul său de Youtube, Dorian Popa a povestit în ce afacere a investit și cum l-a convins Donca:
„În momentul în care am relaționat cu montajul panourilor pe casă, mi s-a propus să investesc în ceea ce se dorea a fi un parc cu panouri fotovoltaice. Mare atenție, lucru care nu apare în niciuna dintre acuzațiile ce se vehiculează în presă. Nu se vizează acele parcuri fotovoltaice în care unii oameni, și eu, adică mai mulți investitori am băgat un bănuț pe care l-am muncit. Prima mea investiție. Am fost un om sărac care și a muncit fiecare bănuț. Nu mă arunc, m-am limitat la cei 20 de kW, exact cât am și pe casă”.
Milionarul brașovean este suspectat de săvârșirea infracțiunii de “evaziune fiscală”, “delapidare cu consecințe deosebit de grave”, “înșelăciune” şi “manipularea pieței de capital”.
Donca a creat societatea Donca Energy Brașov, care avea ca obiect de activitate producția de energie electrică.
De asemenea, împreună cu membrii grupării sale, a creat un tip de criptomonedă denumită Solix și le promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt. Ca să convingă oameni să investească,
Donca a făcut mai multe clipuri pe care le posta pe internet pentru a-i convinge pe oameni să investească, în care dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui.
Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar 2 milioane.
De asemenea, în ultimii ani Călin Donca a mai creat direct sau prin interpuși alte 17 firme prin care se făceau tranzacții fictive care să ridice artificial valoarea Solix pe piața şi să convingă investitori sa cumpere criptomoneda. Anchetatorii spun că oamenii investeau, dar mai vedeau niciun ban. Valoarea tokenurilor nu era reală, iar banii de pe vânzarea criptomonedelor mergeau direct în conturile lui Donca.
Banii obținuți din păcălirea urmăritorilor ar fi fost folosiți de Donca&asociații grupului infracțional pentru a cumpăra terenuri în afara Europei, în paradisuri fiscale, ceasuri scumpe, mașini sau bijuterii.
Cele 18 firme administrate de grupul infracțional Donca ar fi dedus ilegal TVA prin mărirea cheltuielilor deductibile, prejudiciind bugetul de stat cu milioane de lei.
Prejudiciul estimat este de 4 milioane de lei prin evaziune fiscală, 1,6 milioane de lei prin delapidare și 700.000 dolari prin înșelăciune.
În urma celor 19 percheziții de ieri, procurorii au pus sechestru pe 3 mașini de lux: un BMW X 7, un BMW I 7 și un Lamborghini Aventador.
SORIN NICA
Citește și⤵