Peleții sunt un combustibil solid folosit pentru a alimenta sobe, centrale și chiar șeminee. Precum în cazul altor combustibili, este esențial, înainte să faci achiziția, să cunoști avantajele și dezavantajele, dar și tipurile pentru a vedea care se potrivește mai bine nevoilor tale.
Astăzi discutăm despre peleți, despre cum îi alegi și de ce trebuie să ții cont. Încă din start îți spun că mediul online este locul din care poți face achiziția cu minim de efort. Dai comandă, iar peleții ajung direct la tine acasă într-un timp foarte scurt.
La ce trebuie să fii atent atunci când deschizi un sac de peleți?
Dacă te duci să cumperi fizic peleți, există niște prime semne la care trebuie să fii atent. Începem direct cu sacul, mai exact cu deschiderea lui. Atunci când deschizi un sac cu peleți de calitate, acesta nu are praf, fragmente mici de peleți (peleți zdrobiți) și nici peleți de lungime uniformă. De asemenea, culoarea trebuie să fie aceeași dintr-un capăt în altul.
Într-un sac cu peleți de calitate, aceștia nu sunt contaminați și nici aglomerați.
Care sunt clasele de calitate ale peleților?
Un alt aspect la care trebuie să fii atent atunci când achiziționezi peleți este clasa lor de calitate. Această clasificare se realizează în funcție de Standardul EN 14961-2, fiind standardul European de clasificare al acestui tip de material. Așadar, există 3 clase de calitate pentru peleți și anume:
- Clasa de calitate A1
În această clasă de calitate se încadrează peleții care produc foarte puțină cenușă și au cel mai înalt nivel atunci când vine vorba despre puterea calorică.
- Clasa de calitate A2
Această este clasa peleților folosiți mai mult în scop industrial, acolo unde arderile sunt mai mari și rezultă o cantitate semnificativ mai mare de cenușă.
- Clasa de calitate B
În această categorie se regăsesc peleții care produc o cantitate mare de cenușă.
Câte tipuri de peleți există?
Atunci când începi să cauți peleți de vânzare, trebuie să știi că aceștia se împart în două categorii – peleti din rumegus de rasinoase (tisă, brad, pin și molid) și peleți din rumeguș de foioase(stejar, fag, tei, salcâm, carpen și așa mai departe). Peleții din cea din urmă categorie pot avea în compoziția lor și bucăți întrege de lemn cu scopul de a lega compoziția, având în vedere că rășina lipsește.
Vrei o alternativă pentru peleți? Încearcă cărbunii de foc!
Dacă peleții, fie ei din rumeguș de rășinoase sau de foioase, nu ți-au stârnit interesul, îți poți îndrepta atenția către gama de carbuni de foc. Aceștia prezintă o serie importantă de avantaje, dar și un preț accesibil.
Cărbunii de foc sunt folosiți în general pentru a menține focul, mai ales pe timpul serilor foarte reci de iarnă. Puterea lor calorică poate avea chiar și valoarea de 8500 kcal/kg. De asemenea, umiditatea este mică, ceea ce le permite să ajungă la o asemenea valoare calorică.
Cântărește bine toate informațiile înainte de a lua o decizie. Peleți și cărbuni de foc găsești extrem de ușor în mediul online, însă este responsabilitatea ta să îi descoperi pe cei de calitate superioară!