Am deschis spitalul, dar cei care vin să se angajeze nu reusesc să treacă examene simple pentru debutanți.
La așa-zisa ședință de lucru născocită de Cătălin Coman pentru a lua caimacul politic de pe deschiderea noului spital, au participat doi manageri de instituții de medicale private care au profitat de prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătății Vass Levente și au tras un semnal de alarmă în privința lipsei resursei umane în domeniul sanitar. Cei doi au vorbit despre plecarea din sistem a medicilor și asistentelor, care preferă să muncească în străinătate și despre faptul că nu există suficient personal pentru a înlocui aceste plecări. De asemenea, unul dintre ei a vorbit despre posibilitatea aducerii de personal din Republica Moldova, doar că legislația nu permite acest lucru din cauza unei directive europene.
Cu diplomă de asistent medical în buzunar, nu reușesc să obțină nota cinci la un concurs de asistent debutant
Reporterii „Ziarului de pe Net” au identificat o altă problemă a sistemului: este vorba despre cei care își doresc să ajungă asistenți medicali, dar pleacă de pe băncile școlilor de profil fără cunoștințele minime pentru a câștiga un concurs lansat de spitalele publice.
Am analizat rezultatele concursurilor organizate și concluzia este simplă: slaba școlarizare a celor care își doresc să se angajeze ca asistenți medicali și se prezintă la concursurile organizate de Spitalul municipal Fălticeni pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali debutanți fără a avea pregătirea de bază necesară.
Cel mai relevant în cazul de față este concursul din 18 august a.c., organizat pentru ocuparea funcțiilor vacante de asistent medical debutant și asistent medical specialitatea radiologie.
Singurele condiții care trebuiau îndeplinite conform cerințelor postului erau: diplomă de bacalaureat, diplomă de asistent medical generalist – vechimea nu era necesară.
S-au înscris 50 de persoane, din care 49 de persoane pentru asistent medical debutant și o persoană pentru asistent medical specialitatea radiologie.
La radiologie, singura persoană înscrisă a obținut punctajul necesar pentru a fi declarat admis și pentru a putea susține cea de-a doua probă, interviul.
În schimb, în cazul celor care au susținut exemenul scris pentru asistent medical debutant, rezultatele sunt de-a dreptul dezastruoase. Din 49 de persoane înscrise, s-au prezentat 43 (6 au absentat n.r.) și din care doar 2 au reușit să obțină punctajul necesar pentru a fi admiși. Restul de 42 nu au reușit să obțină minim 50 de puncte din maximul de 100 puncte cât puteau fi obținute.
Mai mult decât atât, 11 au obținut până în 10 puncte (echivalentul notei 1!), 16 până în 20 de puncte (echivalentul notei 2!) , 11 până în 30 de puncte (echivalentul notei 3!), 2 până în 40 de puncte și o singură persoană până în 50 de puncte. Punctajul obținut spune multe despre calitatea învătământului practicat în instituțiile de profil din care provin și ridică semne de întrebare asupra modului în care aceste persoane au absolvit cursurile la final.
Ne întrebăm dacă cineva verifică aceste instituții care scot pe bandă rulantă asistenți medicali cu diplomă, dar fără a fi acumulat cunoștințele necesare pentru a profesa? Nu cumva este este o altă slăbiciune a instituțiilor statului care în loc să verifice, dorm la adăpostul unor salarii de bugetari?
Nicu Gane , școală acreditată pentru scos asistenti pe banda . 3 ani fara sa fii prezent .
Sistem defect..