Comisia instituită de Prefectura Suceava pentru verificarea documentelor tehnice și a modului de edificare a blocului din Șcheia afectat de furtuna din 1 iulie s-a deplasat în teren.
Din procesul-verbal de constatare a rezultat că execuția lucrărilor a început în baza autorizației de construcție nr 212/23.07.2007.
În data de 10.04.2008 a fost emisă o hotărâre de Consiliu Local Șcheia privind aprobare PUD – Bloc de locuințe D+P+5E+M, ulterior a fost obținută o nouă autorizație de construcție, nr. 67/24.04.2009 pentru intrare în legalitate a unui bloc de locuințe colective (D+P+4E+M).
Construcția s-a dezvoltat pe demisol, parter, 4 etaje și mansardă, având destinația de bloc de locuințe.
La demisol sunt spații destinate depozitării, la parter, etaje și mansardă sunt spații de locuit, iar în pod sunt spații destinate uscării rufelor.
Acoperișul este de tip șarpantă din lemn, pe scaune, cu învelitoare din tablă multistrat.
Comisia a constatat că pentru construcția cu destinația de locuit și având gradul de rezistență la foc III a fost depășită limita maximă acceptată și prevăzută de normele în vigoare deoarece în cadrul acestui proiect se menționează un regim de înălțime D+P+4E+M, însă prin funcționalitatea podului, regimul real de înălțime este de D+P+4E+M1+M2.
Funcționalitatea podului a fost realizată prin proiectarea în cadrul spațiului acestuia a unor spații cu destinație clară – 6 uscătoare cu 6 spălătorii aferente.
Chiar pentru situația în care podul ar fi fost spațiu neutilizabil, proiectantul nu a prevăzut separarea dintre casa de scări și podul construcției cu pereți rezistenți la foc 2 ore și cu gol de acces în pod echipat cu ușă rezistentă la foc 45 minute și dispozitiv de autoînchidere sau închidere automată în caz de incendiu conform prevederilor în vigoare.
Comisia a constatat că nu au fost respectate prevederile proiectului tehnic al construcției de locuit, în sensul că la nivelul mansardei M2 au fost aduse modificări de destinație celor 6 uscătoare, acestea devenind spații de locuit.
De asemenea, cel puțin trei certificate de urbanism eliberate nu conțin toate semnăturile.
Neavând la dispoziție toate documentele referitoare la edificarea construcției și a eventualelor intervenții ulterioare (cartea tehnică a construcției), verificarea modului de edificare și starea tehnică a construcției poate fi corect evaluată în urma unei expertize tehnice.
Prin procesul verbal de control privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor, din 21.07.2021, a fost dispus asociației de proprietari nr. 78 Șcheia să ia legătura cu un expert tehnic atestat în vederea întocmirii unei expertize tehnice a construcției.
DAN PASCARU