O veste bună pentru fălticeneni: Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a emis astăzi, pe 20 iulie, chiar de Ziua Orașului, decizia nr.226 prin care se “decide emiterea adutorizației de mediu pentru activitatea de: ASISTENȚĂ SPITALICEASCĂ în municipiul Fălticeni, str. Cuza Vodă, nr.1, județul Suceava (Punct de Lucru) – Cod CAEN 8610„.
Această decizie, care a fost întocmită de fostul viceprimar al municipiului Fălticeni, Gheorghe Aldea, actualmente angajat al APM Suceava, poate fi contestată în termen de 30 de zile lucrătoare, de la data afișării până la data de 31.08.2021. La expirarea acestui termen, Agenția pentru Protecția Mediului Suceava va elibera autorizația de mediu, iar spitalul, cel puțin teoretic, dacă e să-i mai credem pe primarul Cătălin Coman și managerul Vlad Morariu!, poate fi deschis pe data de 1 septembrie. Spunem teoretic dat fiind faptul că, până în prezent, cei doi au anunțat mai multe termene de deschidere a spitalului, care nu au fost respectate. De asemenea, instituțiile statului de la care s-au solicitat avize și autorizații, s-au mișcat foarte repede, semn că problema deschiderii spitalului a stat mai mult la nivel local, unde lucrurile s-au mișcat mai greu.
O întrebare de la care nu așteptăm răspuns: cum deschidea anul trecut, înainte de alegeri, primarul Coman spitalul în două săptămâni dacă nici măcar recepția finală nu era făcută, iar doar pentru emiterea unei autorizații termenul de contestare este de 30 de zile lucrătoare? Vă răspundem noi: politicianism ieftin, campanie electorală pe sănătatea fălticenenilor și habarnism cât încape.
Sperăm că pe data de 1 septembrie, ANUL ACESTA, autoritățile locale vor deschide spitalul și nu se vor ascunde în spatele altor scuze.
–
În sfârșit, după 30 de ani, se termină spitalul la Fălticeni, foarte frumos, dar asta nu înseamnă că obligatoriu trebuie să demolăm spitalul vechi pentru ca în locul lui să se creeze aproximativ 20 de locuri de parcare. Se pot demola toate clădirile și anexele care sunt lipite de clădirea principală dar aceasta trebuie să rămână având în vedere că are o valoare istorică prin faptul că are o vechime de 160 de ani de funcționare ca spital, fiind unul din primele spitale din România.
Această clădire are o valoare sacră prin faptul că are în interior o capelă în care se oficiau slujbe religioase și al cărei turn se vede și astăzi dar este fără cruce. Este și o legendă care spune că doctorul erou de război, Gabriel Tatos, s-ar fi sinucis și ca o pedeapsă divină pentru că ar fi transformat capela în sală de așteptare pentru bolnavi, legendă despre care pomenește și folcloristul Artur Gorovei.
Această clădire cu o valoare istorică și sentimentală pentru fălticeneni trebuie păstrată și pentru a avea unde pune statuia doctorului Gabriel Tatos care acum stă părăsită și pentru a ne aduce aminte de spitalul “Stamate”.
Acestei clădiri i se pot da mai multe folosințe iar în acest sens aș sugera înființarea unui Muzeu al Serviciului Sanitar din România pentru că și așa nu este unul în țară și am fi primii care ar face așa ceva.
Referitor la cele aproximativ 20 de locuri de parcare care s-ar pierde sugerez înființarea unui sens unic pe străzile Cuza Vodă și Anton Holban, străzi care trec pe lângă spitalul nou și unde se pot amenaja cel puțin 200 de locuri de parcare.