Prorectorul Universității Suceava Mihai Dimian a informat, azi, că varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie și caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava în urma secvențierilor efectuate la USV.
Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.
Tulpina secventiață aparține unui lot de 20 probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității Suceava, probe provenind de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și Spitalul Județean Suceava.
“În continuare, celelalte 19 probe neasociate tulpinii britanice vor fi analizate pentru a stabili prezența mutațiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia, ce se considera a avea un grad mai mare de transmisibilitate.
Totodată, vor fi analizate independent toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea să-l aibă.
Secvențele obținute vor fi încărcate în bazele internaționale de date, pentru a se stabili potențialele rute de transmisie, precum și legatura cu alte tulpini, la nivel mondial”, a spus Dimian.
La momentul actual, în principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org , se află înregistrate 159 secvente originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare.
Dintre acestea, 62 probe au fost secvențiate la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.
Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive.
Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună în România.
La USV se pot secvenția lunar aproximativ 500 probe, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvențiere folosită de USV situându-se sub 1.000 lei.
–
DAN PASCARU