Bumbacul este cultivat de peste 6.000 de ani pentru fibre şi combustibil. Acesta se poate regăsi în haine, lenjerie de pat sau prosoape, dar şi în alte produse precum frânghia, hârtia, uleiul de gătit, furaje pentru animale, ambalaje sau biocombustibilul.
Beneficiile şi versatilitatea bumbacului sunt numeroase.
Bumbacul este ideal pentru pielea sensibilă
Datorită faptului că este moale, absorbant şi respirabil, bumbacul se recomandă persoanelor cu pielea sensibilă. Astfel, hainele din ţesături textile rezistente, de bună calitate care conţin cel puţin 60% bumbac pot preveni mâncărimile şi iritaţiile. Bumbacul permite pielii să respire mai bine decât ţesăturile sintetice pe bază de ulei, precum poliesterul, fiind ideal pentru păstrarea confortului în timpul antrenamentelor, a drumeţiilor sau a muncii fizice.
Bumbacul nu miroase
Când este spălat, materialul elimină substanţele mirositoare mai uşor decât alte ţesături.
Hainele din bumbac durează mai mult
Bumbacul îşi păstrează bine forma. Cu cât se adaugă mai mult spandex la o piesă vestimentară, cu atât şansele ca aceasta să se întindă sunt mai mari. De aceea se recomandă să alegem hainele care conţin mai puţin de 5% spandex şi cât mai mult bumbac.
Bumbacul este uşor de întreţinut
Bumbacul este ţesătură care se spală cel mai uşor, redobândindu-și aspectul curat şi îngrijit mai repede decât alte ţesături. În cazul petelor dure, se pot găsi soluţii adecvate, speciale pentru bumbac, astfel încât să nu fie deteriorată ţesătură.
Bumbacul nu se scămoşează
Cu toții ştim ce se întâmplă cu lână după spălare. Aceasta are tendinţa de scămoşare, motiv pentru care puloverele spălate au tendinţa de a nu mai arăta la fel de bine după un timp. Bumbacul, însă, elimină acest risc, păstrându-şi netezimea după fiecare spălare. Acesta este un alt motiv pentru care se recomandă să verificăm etichetele hainelor şi să le alegem pe acelea care conţin cât mai mult bumbac.
Cum alegem hainele din bumbac
Pentru a beneficia de toate avantajele bumbacului, se recomandă să verificăm eticheta hainelor pe care le cumpărăm. Îmbrăcămintea confortabilă ar trebui să conţină cel puţin 60% bumbac, blugii 90% sau chiar mai mult, iar lenjeria de pat sau prosoapele 100%.În acest mod putem fii siguri că am cumpărat ceva de calitate, durabil, uşor de întreţinut, respirabil, absorbant şi plăcut la atingere. Această necesitate este şi mai stringentă dacă ştim că avem pielea sensibilă şi dorim să ne protejăm de iritaţii şi mâncărimi.
Bumbacul este versatil!
Avantajul cel mai mare al textilelor de bună calitate din bumbac este versatilitatea! Acesta este materielul care poate fi modelat, croit, ţesut şi transformat în articole de îmbrăcăminte variate. Îţi poţi testa creativitatea şi poţi realiza haine distinse cu stil cu acesta. Poate fi utilizat în sezonul rece când tempreraturile sunt scazute, însă este la fel de eficient vara, când temperaturile ating valori tropicale. Rochi, fuste, pijamale, cămăși sau pantaloni, ai ales cum îl folosești?
Sursa de imagine:
Zoia Kostina / Shutterstock.com