Slujbele religioase de Paști, fără credincioși în biserici.  Lumina Sfântă va fi împărțită de voluntari doar celor care o solicită și o așteaptă în fața locuinței

de | apr. 10, 2020 | Știri | 0 comentarii

Slujbele religioase din perioada Paștelui vor fi săvârşite, în contextul stării de urgență, doar de către slujitorii bisericii, fără participarea credincioşilor, pentru a elimina riscul infectărilor cu coronavirus.

Se suspendă pelerinajul de Florii, ramurile de salcie urmând a fi distribuite de către voluntari care vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi doar la domiciliu.

La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă – 18 aprilie seara şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor distribui Sfânta Lumină doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal  Hristos a înviat!  și răspunsul  Adevărat a înviat!,  fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, precizează Cancelaria Sfântului Sinod.

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Videoclipuri recente

Se incarca...