O fălticeneancă dezvăluie condițiile de carantină în care este ținut soțul ei: “Nu are niciun simptom și s-a protejat tot timpul, dar se poate infecta acum de la celelalte persoane cu care este nevoit să stea în aceeași cameră”

de | mart. 29, 2020 | Reportaje | 0 comentarii

*Elena Luminița Murariu spune că de la Vama Nădlac, cei intrați în țară au fost forțati să conducă până la Gura Humorului, iar un șofer a adormit la volan și s-a izbit într-un parapet

*Persoanele carantinate au fost duse la o pensiune din Gura Humorului, puse câte patru în cameră și s-ar fi vrut chiar să pună bărbați și femei laolaltă

 

 

O femeie din municipiul Fălticeni a publicat pe rețeaua de socializare un mesaj în care denunță condițiile asigurate de autoritățile din județ pentru cei plasați în carantină. Elena Luminița Murariu povestește că soțul ei a fost pus să conducă continuu din Vama Nădlac până în Gura Humorului, la o pensiune, unde va rămâne în carantină pentru următoarele 14 zile.

“Soțul meu a fost nevoit să vină acasă, din Germania, din cauza faptului că firma la care lucra și-a încetat activitatea pe o perioadă nedeterminată.
M-am interesat cu privire la măsurile care vor fi luate atunci când el va intra în țară, informații căutate cu greu pentru că nimeni nu știa nimic, nici măcar cei de la linia TELVERDE, acea linie deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Ideea este ca știam, în mare, faptul că soțul meu va intra în carantină instituționalizată în județul Suceava, unde își are și reședința, de altfel.
Ieri (28 martie), soțul meu a trecut cu mașina personală prin Vama Nădlac în jurul orei 6 dimineața, de unde apoi s-a format un convoi de mașini escortat de Poliția Română și de jandarmi, convoi care a plecat în jurul orei 6 seara.
S-a condus non stop. Ruta a fost mai lungă decât cea obișnuită spre Suceava, deoarece erau mai multe mașini în convoi care trebuiau predate mai departe din județ în județ. Am stat toată noaptea la telefon și l-am ținut de vorbă ca să nu adoarmă la volan pentru că știam că nu dormise deloc de la plecarea din Germania.
Domnilor, cine a gândit această modalitate de repartizare a cetățenilor pe teritoriul României nu a luat în calcul deloc drumul parcurs până în țară, oboseala adunată, să nu mai vorbesc de infrastructura țării și drumurile care îngreunează și mai mult situația. Matematic vorbind, mai mult faci pe drumurile din țară, decât faci din Germania în România.
Ca urmare a acestei indiferențe, se pare că șoferul unei mașini din convoi a ațipit la volan și a lovit mașina de un parapet.
Se putea mai rău însă, nu?
Ultimii kilometrii au fost un chin, țipam la soțul meu să nu adoarmă, îl rugam să vorbească cu mine pentru că vedeam efectiv cum i se închideau ochii la volan. Îl incurajam <Hai ca mai ai putin si ajungi si te odihnesti!>”, spune Elena Luminița Murariu.

 

 

 

*”Carantina înseamnă cameră separată cu grup sanitar individual pentru fiecare persoană, nu înseamnă sardine puse la conservă, crearea unui focar, punerea laolaltă a unor oameni care nu se cunosc între ei și toate astea din cauza incompetenței și incapacității de care autoritățile statului român dau dovadă”

Femeia povestește că soțul ei a ajuns la Gura Humorului astăzi dimineață și a stat în mașină și a așteptat să fie făcută repartizarea pe camere până în jurul orei 13.00. În loc să fie puși separați în camere pentru a evita riscul infectării, au fost repartizați câte patru persoane și ar fi vrut să pună bărbați și femei laolaltă:

“Și a ajuns… la Gura Humorului, la o pensiune unde i s-a spus că va sta in camera cu alte 3 persoane. Nu li s-a făcut oamenilor niciun test pentru Covid-19, deci nu se știe cine este infectat și cine nu.
Pe scurt, de data asta autoritățile fac o “tocăniță moldovenească” cu toți românii veniți din diferite țări.
Deci soțul meu, care nu are niciun simptom și care s-a protejat tot timpul, se poate infecta acum de la celelalte persoane cu care este nevoit să stea în aceeași cameră, când carantina se face expres pentru a evita răspândirea, nu?
Carantina înseamnă cameră separată cu grup sanitar individual pentru fiecare persoană, nu înseamnă sardine puse la conservă, crearea unui focar, punerea laolaltă a unor oameni care nu se cunosc între ei și toate astea din cauza incompetenței și incapacității de care autoritățile statului român dau dovadă.
Mai are rost să menționez că 2 femei erau să ajungă în cameră cu alți bărbați? Deci pe lângă faptul că nu se respectă condițiile de carantină, dar mai există și lipsa bunului simț.
Este ora 13, 29 martie, iar sotul meu încă stă in masina personală, nedormit de doua zile și așteaptă această repartizare pe camere.
Păi nu mai bine venea acasă și stătea în izolare la domiciliu, decât să stea printre străini, unii fiind posibil infectați?
Domnilor, înțeleg această stare de urgență instaurată pe teritoriul României și mai ințeleg faptul că drepturile cetățeanului român sunt restrânse în aceasta perioada, dar este o linie fină între a restrânge un drept și a-l încălca. Fac apel către toate organele competente ale statului să se autosesizeze și să ofere cetățenilor români condiții de carantină așa cum un stat membru U.E. ar trebui să le ofere.
Condamn vehement încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în primul rând și mai apoi ale cetățeanului român, drepturi consacrate și garantate de către Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și, nu în ultimul rând, Constituția României.
În orice situație, dar mai ales in cea de fata trebuie respectat DREPTUL OMULUI LA SĂNĂTATE.
Mai mentionez faptul ca TOȚI cetățenii români sunt egali în drepturi (și aici fac referinta la acei <norocoși> care stau în carantină singuri în cameră la hoteluri de 5 stele). Restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se face în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau libertății. Așa spune Constituția, deci zic să o respectăm. Iar Voi, domni cu funcții, ca reprezentanți aleși de NOI, cetățeni români, să vă faceți datoria așa cum se cuvine într-un stat de drept! Semnat, o soție și mamă, cetățean al României.” 

 

SERGIU JIPA

sergiu@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Videoclipuri recente

Se incarca...