Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava primește, de la 1 aprilie, solicitări de șomaj tehnic din partea angajatorilor - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava primește, de la 1 aprilie, solicitări de șomaj tehnic din partea angajatorilor

De    •   Publicat acum O săptămână, 26 martie 2020   •   Fara comentarii

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava vine cu precizări referitoare la șomajul tehnic și etapele necesare a fi parcurse pentru încasarea indemnizației.

Angajatorul, și nu angajații, va face toate demersurile privind șomajul tehnic, conform Codului Muncii și se va adresa AJOFM Suceava pentru a primi fondurile necesare plății indemnizațiilor de șomaj tehnic destinate angajaților.

Etapele pe care angajatorii le vor parcurge în acest sens sunt:

Etapa 1 – suspendarea contractelor individuale de munca ale salariaților, în conformitate cu dispozițiile art. 52, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii şi operarea acestora in REVISAL)

Etapa 2 – obținerea Certificatului de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Etapa 3 – solicitarea indemnizației pentru somaj tehnic, prin depunerea la AJOFM Suceava a documentelor sus-menţionate, la adresa de email suceava@anofm.gov.ro.

Corespondenţa nivelurilor de calificare, în vederea completării listei cu persoanele care intră în șomaj(Anexa 3), este:

ISCED 0 – Educaţia timpurie  ISCED 3 – Învăţământ liceal   ISCED 6 – Licenţă sau nivel echivalent

ISCED 1 – Învăţământ primar     ISCED 4 – Învăţământ postliceal  ISCED 7 – Master

ISCED 2 – Învăţământ gimnazial ISCED 5 – Învăţământ superior    ISCED 8 – Doctorat

Documentele se depun începând cu data de 1 aprilie pentru perioada 16 – 31 martie și cu 1 mai pentru perioada 1-16 aprilie.

Indemnizația se solicită lunar, doar pentru perioada suspendării contractului de muncă ulterior datei de 16.03.2020 (angajatori cu certificat de situație de urgență TIP1-Albastru), respectiv ulterior datei de 21.03.2020 (angajatori cu certificat de situație de urgență TIP2- Galben).

Plata aferentă indemnizațiilor pentru șomajul tehnic al angajaților se face în contul angajatorului, în cel mult 30 zile de la data solicitării.

Angajatorul va achita contribuțiile aferente indemnizațiilor și va face plățile în contul angajaților.

Șomajul tehnic este în cuantum de 75% din salariul de bază brut, plafonat la 75% din mediul brut pe economie (5.429 lei x 75% = 4.072 lei), se  suportă din bugetul asigurărilor sociale și se acordă salariaților angajatorului care se află în una din situațile:

– întrerup activitatea total sau parţial, ca urmare a deciziei autorităților și pot beneficia de șomaj tehnic pentru toți angajații, în urma depunerii prin email la AJOFM Suceava a următoarelor documente: certificatul de situație de urgență TIP 1-Albastru, eliberat on line de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri;

cererea angajatorului tipizată – Anexa 1 din OUG nr. 30/2020, lista persoanelor care intră în șomaj tehnic – Anexa 3 din OUG nr. 30/2020.

 

– reduc activitatea din incapacitate de plată a tuturor salariilor, în urma scăderii încasărilor cu 25% față de media primelor două luni ale anului și pot beneficia de șomaj tehnic pentru cel mult 75% din numărul salariaților, pentru care vor depune prin email la AJOFM Suceava următoarele documente: certificatul de situație de urgență TIP 2-Galben, eliberat on line de  Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cererea angajatorului tipizată – Anexa 2 din OUG nr. 30/2020,  lista persoanelor care intră în șomaj tehnic – Anexa 3 din OUG nr. 30/2020.

Relaţii suplimentare referitoare la şomajul tehnic se pot obţine  la telefoanele 0230.523.279, 0786.232.449, 0786.290.204, 0786.232.450 sau la email mai sus-menţionat.

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum O săptămână, 26 martie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: martie 26, 2020 @ 3:00 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Ay9cii to the field below: