DSP Suceava recomandă atenție maximă la consumul cărnii de vânat, după cele 12 cazuri recente de trichineloză - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

DSP Suceava recomandă atenție maximă la consumul cărnii de vânat, după cele 12 cazuri recente de trichineloză

De    •   Publicat acum 6 luni, 29 noiembrie 2019   •   Fara comentarii

Cazul celor 12 suceveni care s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carnea a doi porci mistreți vânați și cărora nu le-a fost făcut testul de laborator a determinat Direcția de Sănătate Publică Suceava să lanseze avertismente.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme, numit trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.

DSP atenționează populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Sugestive pentru diagnostic sunt următoarele semne clinice: febră (38-40 grade), edeme ale pleoapelor și faciale (“boala capetelor umflate”), însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și scăderea forței musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Există şi forme grave de boală, atunci când larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central.

Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.

Boala nu se transmite de la om la om.

Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;  unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;  achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și tăierea clandestină a animalelor.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, DSP Suceava recomandă populației să achiziționeze animale numai de la unități avizate sanitar-veterinar; să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităților sanitar-veterinare autorizate și să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc / vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, acordând o atenție sporită la curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și la curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite;  să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;  în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

BEATRICE OȘEAN

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 luni, 29 noiembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 29, 2019 @ 10:56 am
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Je5JHc to the field below: