Patronul firmei Cosadel Rădăuți a fost condamnat pentru evaziune fiscală - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Patronul firmei Cosadel Rădăuți a fost condamnat pentru evaziune fiscală

De    •   Publicat acum 3 luni, 12 noiembrie 2019   •   Fara comentarii

 

 

Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinţei penale din data de 28.02.2019 a Tribunalului Suceava, prin care se dispusese achitarea a doi inculpaţi, primul pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iar al doilea pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală.

Este vorba despre patronul firmei rădăuțene Cosadel SRL, Vasile Constantin Lazăr, și despre omul de afaceri bucureștean Cristian Chelu.

Astfel, prin hotărârea din data de 08.11.2019 a Curţii de Apel Suceava, definitivă, s-a admis apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinţei penale din data de 28.02.2019 a Tribunalului Suceava, s-a desfiinţat în totalitate sentinţa penală apelată şi, în rejudecare, s-a dispus condamnarea lui Vasile Constantin Lazăr la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, şi condamnarea lui Cristian Chelu la pedeapsa de 4 ani de închisoare, cu executare, pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală (24 de acte materiale).

Cei doi au fost trimiși în judecată în luna august 2017, iar rechizitoriul întocmit de procurori a arătat că societatea Cosadel SRL Rădăuți, care are ca principal obiect de activitate efectuarea de lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, este administrată din anul 2004 de Vasile Constantin Lazăr și s-a aprovizionat în mod constant cu combustibil, necesar în vederea alimentării utilajelor şi autovehiculelor utilizate în activitatea economică (realizarea de lucrări de construcţie – drumuri).

În perioada 2010 – 2011, principalul furnizor de combustibil, respectiv de motorină, al societăţii Cosadel era o societate comercială din judeţul Suceava, însă în paralel cu achiziţionarea în realitate de cantităţi de combustibil de la această societate, necesară desfăşurării activităţii, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, Lazăr a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii şi pretinsa achiziţie a altor cantităţi de combustibil pe care i le-ar fi livrat un al doilea furnizor, fictiv, respectiv societatea comercială administrată de Cristian Chelu.

Astfel, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, Vasile Constantin Lazăr, în calitate de administrator al societăţii Cosadel, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiuni economice fictive, respectiv achiziţia de la societatea lui Chelu, în baza a 24 de facturi şi avize de însoţire a mărfii, a cantităţii de 440.080 litri de motorină Euro 5, în valoare de 1.757.093 lei.

Înregistrarea acestor operaţiuni fictive în evidenţele contabile a avut ca scop obţinerea de avantaje fiscale pentru societatea Cosadel, respectiv majorarea nejustificată a cheltuielilor societăţii cu suma pretins plătită pentru combustibilul „achiziţionat”, precum şi deducerea nejustificată a TVA-ului aferent operaţiunilor de achiziţie.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 lei,  prin deducerea ilegală a TVA în sumă de 421.702 lei şi sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 281.135 lei.

În activitatea sa infracţională, Lazăr a fost sprijinit în mod esenţial de către al doilea inculpat, care, în calitate de administrator i-a furnizat facturi fiscale şi avize de însoţire false, care atestau în mod nereal livrarea cantităţii menţionate de motorină, acestea fiind folosite ca documente justificative în evidenţele contabile ale societăţii Cosadel. De asemenea, Cristian Chelu i-a furnizat primului inculpat contul bancar al societăţii pentru a se efectua aşa-zise plăţi ale operaţiunilor fictive, pentru a crea aparenţa de legalitate şi realitate, însă sumele de bani virate cu titlu de plăţi au fost retrase în numerar în cea mai mare parte, nefiind folosite în activitatea economică a societăţii aşa-zis furnizoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost achitat integral de societatea Cosadel SRL Rădăuți.

 

 

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 luni, 12 noiembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 12, 2019 @ 6:19 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string XJiL0J to the field below: