Pimen sărbătorit de Prefectura Suceava: “Eu nu știu dacă voi mai apuca timpurile acelea, dar retrocedarea va avea loc la timpul potrivit”

de | sept. 19, 2019 | Știri | 0 comentarii

Prefectul PSD Mirela Adomnicăi i-a acordat azi, în ședința Colegiului Prefectural Suceava, o distincție de excelență arhiepiscopului Pimen la împlinirea vârstei de 90 de ani, urmând exemplul șefului PNL al Consiliului Județean Gheorghe Flutur, care în august i-a decernat diplome asemănătoare.

În fața șefilor de instituții, Adomnicăi a prezentat succint repere din viața lui Pimen.

Pimen a vorbit, amestecând planurile și uneori plictisind asistența, despre învățământ, istoria religiei, prezentarea Bucovinei, formarea sa, dragostea pentru cei săraci, monumente istorice, a prezentat citate și a încheiat cu un subiect pe care nu-l ratează la nici o dezbatere : retrocedarea averilor bisericești.

“Procesul la care a fost supus Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei este rușinos, de tip sovietic.

Credința mea este că se retroceda, la Suceava în justiție încă sunt destui oameni care și-au păstrat verticalitatea deontologică.

Eu nu știu dacă voi mai apuca timpurile acelea, dar retrocedarea va avea loc la timpul potrivit, pentru că orice proprietate a bisericii este de interes obștesc” a spus el

Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei s-a judecat cu Romsilva după ce a revendicat 166.813 hectare de fond forestier, dar justiția a decis, după 16 ani de judecări și rejudecări, că pădurea rămâne în proprietatea statului român.

La final, Adomnicăi a lăsat deoparte problemele în justiție ale bisericii, afirmând că  “eu, în prezența preoților cu har, sunt intimidată, sincer vă spun, pentru că e ceva dincolo de ceea ce se poate explica”.

Pimen (nume de botez Vasile Zainea) s-a născut în comuna Grebănu, județul Buzău, studiile superioare le-a urmat la Institutul Teologic Universitar din București (1953 – 1957), apoi la Universitatea din Köln – RFG (1976 – 1977).

După absolvirea facultății, a fost numit stareț la Mănăstirea Putna (1957 – 1961), iar în 1975 a fost ridicat la rang de arhimandrit.

În perioada comunistă, Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare : în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite și Canada (1977)  și la reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim (1978 – 1979).

Este arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților din 1991.

În octombrie 2007, CNSAS a ajuns la concluzia că, potrivit documentelor studiate, Pimen a avut legaturi atât cu Securitatea, cât si cu Direcția de Informații Externe, având numele conspirative  Sidorovici  și  Petru.

Pimen a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins irevocabil recursul.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest