96 de platforme de deșeuri semiîngropate de deșeuri sunt operaționale în municipiul Suceava, iar alte 4 vor deveni funcționale în următoarele zile, în conformitate cu contractul dintre Primărie și prestatorii Diasil și Ritmic Com.
Oficialitățile orașului au asistat azi la inaugurarea platformelor de pe strada Ion Vodă Viteazul, vizavi de Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.
O autospecială cu braț mecanic Diasil a manevrat un tomberon, simulând descărcarea și repoziționarea lui, e adevărat într-un timp cam îndelungat.
Echipamentele au fost produse de firma Molok din Finlanda, de unde și prezența unui oficial al Ambasadei Finlandei, alături de o delegație a Agenției Guvernamentale pentru Eficiență Energetică din Republica Moldova.
Un container semiîngropat are capacitatea de 3 mc., urmând să fie depozitate separat fracția umedă și cea uscată.
“Operațiunea ar trebui să dureze 2 minute, sigur că operatorul este la început, nu are îndemânarea necesară, plus emoțiile pe care le-a avut când a văzut că este filmat.
Containerele semiîngropate au fost finalizate în avans și asocierea Diasil-Ritmic a mai adus tot din Finlanda 50 platforme îngropate, care trebuie montate în acest an.
Platformele au înfățișare foarte frumoasă, sunt ca un mobilier urban.
Decizia de amplasare am luat-o împreună cu asociațiile de proprietari, asociațiile au avut ultimul cuvânt.
Sunt convins că sucevenii vor aprecia, sunt ergonomice, estetice și ușor de schimbat, operatorii vor fi instruiți, vor face exerciții” a spus primarul Ion Lungu.
Prezent la inaugurare, patronul Diasil Anton Curelaru a cerut sucevenilor “să respecte și să putem colecta separat deșeurile, acea fracție umedă să nu vină cu murăturile cu tot cu zeamă și să o pună înăuntru, pentru că atunci se va crea un disconfort foarte mare și e foarte greu de întreținut curățenia și igienizarea”.
Nerespectarea prevederilor referitoare la colectarea selectivă se sancționează cu amenzi între 200-1.000 lei pentru persoane fizice și între 1.500-2.500 lei pentru persoane juridice.
DAN PASCARU