Ode cu nemiluita pentru arhiepiscopul Pimen la 90 ani: “Să rămâneți farul călăuzitor, ca o lumină cerească” / “Sună din trâmbiță să ne adune pentru echilibru” / “Nedând curs solicitărilor Securității comuniste, a devenit incomod” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Ode cu nemiluita pentru arhiepiscopul Pimen la 90 ani: “Să rămâneți farul călăuzitor, ca o lumină cerească” / “Sună din trâmbiță să ne adune pentru echilibru” / “Nedând curs solicitărilor Securității comuniste, a devenit incomod”

De    •   Publicat acum 5 luni, 23 august 2019   •   1 comentariu

*motivând nevoia tot mai mare de fonduri a bisericii, Pimen a punctat “cum să nu fiu ca o fiară când cer aceste resurse pentru acești bolnavi care trebuie îngrijiți permanent? Statul îți dă, dar foarte puțin, nu e suficient!”

 

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen (nume de botez Vasile Zainea) a fost sărbătorit vineri la Muzeul Bucovinei Suceava, în contextul în care duminică va împlini 90 ani.

Timp de 3 ore, oficialități județene și locale, fețe bisericești și personalități ale vieții sociale au scos în evidență realizările lui Pimen, folosind cuvinte mieroase și tonuri smerite.

Episcopul vicar Damaschin Dorneanul :  “Acești ani poartă cu ei bucurii și întristări, lumini și răstigniri, fapte cunoscute și cele de taină, care nu se știu decât în taina inimii și în cărțile lui Dumnezeu. Nedând curs solicitărilor Securității (în 1961 – n.r.)  de a oferi informații care ar fi putut periclita viața unor oameni care nu aveau altă vină decât aceea de a-și fi iubit țara, starețul Pimen a devenit incomod. În plin regim comunist recita  Doina  lui Mihai Eminescu. Aniversarea nu poate ascunde mâhnirea de a nu fi fost înțeles în ceea ce privește lupta pentru redobândirea Fondului Bisericesc. Nu din capriciu personal sau din interes pecuniar s-a zbătut, ci din datoria față de un bun al bisericii. Dacă unii mai mari sau mai mici v-au trădat, oamenii simpli din Bucovina v-au întinerit, v-au ținut activ”.

 

Președinte CJ Gheorghe Flutur :  “Este un patriot, ține la țara lui, la ținutul său. Vorba lui a fost părintească, uneori tăioasă când meritai ca să te-ndrepți, alteori de mângâiere, am primit-o și eu de multe ori, a fost un îndrumar pentru mine în viață. Se vorbește de curajul omului care era ghid la Putna, în perioada comunistă, avea curajul să le spună vizitatorilor despre România Mare, era riscant să gândești și să vorbești. Sună din trâmbiță să ne adune pentru echilibru, pentru că sunt destul de multe rătăciri, aspre vorbe dar care cred eu că prind foarte bine”.

Subprefect Silvia Boliacu :  “Am să încerc să nu-i aduc laude, pentru a nu-i diminua din valoarea spirituală a faptelor, așa cum spune la Biblie.  O energie întreită care l-a păstrat vertical, modest și milostiv. Să-i mulțumim că a ridicat biserica din Bucovina la slava pe care o merită. Vă dorim sănătate, lungime de zile și să vă mântuiți!”

Primar Ion Lungu :  “V-ați implicat de la probleme sociale la ctitorii de biserici, dintre care 20 în municipiul Suceava, nu mai pun la socoteală capele și alte lucruri. Am colaborat foarte bine cu dvs., m-ați mai dojenit, m-ați mai certat de multe ori, dar am luat-o ca din partea unui părinte și vă mulțumesc mult”.

Arhiepiscop al Tomisului Teodosie :  “Este o bucurie pe care n-o pot descrie. Este cel mai puternic exemplu de slujire și ceea ce a înfăptuit este o strălucire pe care n-o bănuiau locuitorii acestui ținut în 1991.  Un slujitor cu un simț al frumosului, al dreptății, al adevărului, al curajului, al slujirii jertfelnice, simt frumusețea și lumina sufletului său. Este altoiul cel mai puternic, care a mers mai adând decât rădăcina celor ce sunt de aici. Sunt fapte de mare jertfă, de mare bucurie pentru toți oamenii. Nu este o vârstă de senectute, ci o vârstă de tinerețe, aleargă mai repede decât cei cu 20, 30 sau 50 de ani mai tineri, aleargă și cu mintea și cu inima. Vom mai avea jubilee la 95 și la 100 ani, să rămâneți farul călăuzitor, ca o lumină cerească pentru toți locuitorii acestui județ”.

 

La final, sărbătoritul a mulțumit pentru laude, spunând, chiar dacă s-a mai pierdut în amănunte, că “sufletul meu a fost permanent la Ștefan cel Mare, pământul Bucovinei are o frumusețe neegalată, frumusețe dată de oamenii locului. Am venit la Putna în vremuri foarte grele, nu oricine putea să vină, era zonă de frontieră. Cei care vegheau la securitatea statului au spus  acceptați să colaborați, să ne informați dacă este un pericol?  am zis  da, dacă e vorba de securitatea statului, nu a partidului. Sunt cel mai fericit om că am venit în Bucovina. La Putna am fost plantat într-un pământ bun, sigur preocuparea de bază a fost monumentele istorice, statul m-a ajutat foarte mult. După 1989 lucrurile s-au mai schimbat, statul a dat din ce în ce mai puțin. Relațiile particulare ale preoților au putut să obțină ceva, eu nu puteam obține, eram oaia neagră pentru Guvern. Vremuri grele… Pentru cei săraci am făcut căminul din oraș, n-am cumpărat nimic, totul priu muncă voluntară, totul prin donații. Eu n-am nici o haină, nici o cămașă cumpărată din salariul meu, n-am cumpărat niciodată, ci au venit. Primești, dar trebuie și să dai! Cum să nu fiu ca o fiară când cer aceste resurse pentru acești bolnavi care trebuie îngrijiți permanent? Statul îți dă, dar foarte puțin, nu e suficient! Sunt copilul răsfățat al bucovinenilor”.

 

 

Pimen s-a născut în comuna Grebănu, județul Buzău, studiile superioare le-a urmat la Institutul Teologic Universitar din București (1953 – 1957), apoi la Universitatea din Köln – RFG (1976 – 1977).

După absolvirea facultății, a fost numit stareț la Mănăstirea Putna (1957 – 1961), iar în 1975 a fost ridicat la rang de arhimandrit.

În perioada comunistă, Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare : în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite și Canada (1977)  și la reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim (1978 – 1979).

Este arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților din 1991.

În octombrie 2007, CNSAS a ajuns la concluzia că, potrivit documentelor studiate, Pimen a avut legaturi atât cu Securitatea, cât si cu Direcția de Informații Externe, având numele conspirative  Sidorovici  și  Petru.

Pimen a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins irevocabil recursul.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 luni, 23 august 2019
 • de:
 • Ultima modificare: august 23, 2019 @ 7:03 pm
 • Sub: Reportaje
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. Faleza spune:

  Mda, un alt popa securist !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string bABvhf to the field below: