Numele lui Pimen va fi dat unei străzi de lângă cimitirul Pacea Suceava

de | aug. 21, 2019 | Știri | 0 comentarii

Pimen Suceveanul va fi numele unei străzi de 700 metri lungime din municipiul Suceava, care pornește de la capătul cimitirului Pacea spre Lisaura.

“Avem recunoștință pentru tot ceea ce a făcut, pentru implicarea în viața orașului pe linie de protecție socială.

Cu binecuvântarea sa s-au construit 20 de biserici noi după revoluție.

Sigur că, de regulă, denumirile de străzi se dau atunci când persoanele nu mai există, dar mai avem și excepții – Sofia Vicoveanca”,  a declarat azi primarul Ion Lungu.

Pimen (nume de botez Vasile Zainea) va împlini 90 ani pe 25 august.

S-a născut în comuna Grebănu, județul Buzău, studiile superioare le-a urmat la Institutul Teologic Universitar din București (1953 – 1957), apoi la Universitatea din Köln (1976 – 1977).

După absolvirea facultății, a fost numit stareț la Mănăstirea Putna (1957 – 1961), iar în 1975 a fost ridicat la rang de arhimandrit.

În perioada comunistă, Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare : în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite și Canada (1977)  și la reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim (1978 – 1979).

Este arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților din 1991.

În octombrie 2007, CNSAS a ajuns la concluzia că, potrivit documentelor studiate, Pimen a avut legaturi atât cu Securitatea, cât si cu Direcția de Informații Externe, având numele conspirative  Sidorovici  și  Petru.

Pimen a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins irevocabil recursul.

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest