Scandal cu iz penal la Muzeul de Artă Ion Irimescu Fălticeni: 41 de opere cu situație incertă. Poliția derulează cercetări, managerul Brădățanu aruncă vina pe fosta conducere, muzeograful Dăscălescu acuză hărțuiri

de | aug. 2, 2019 | Reportaje | 2 comentarii

*în timp ce managerul (preotul) Brădățanu acuză că s-au scos ilegal din muzeu opere ale maestrului Irimescu, muzeograful Marius Dăscălescu, fiul fostului manager, cel care se ocupă de fișele analitice spune că toate operele sunt la locul lor: “Ce este în contractul de donație al maestrului corespunde cu realitatea din muzeu.

*Actualul manager dă de înțeles că Gheorghe Dăscălescu și-a angajat toate rudele la muzeu: “Jumătate de angajați erau dintr-o familie.

*Dăscălescu acuză faptul că angajații muzeului sunt ținta reacțiilor isterice ale preotului Brădățanu, care îî hărțuiește: “Să vedeți cum o blestemă pe soția mea.” / “Dumnealui ne face hărțuiri, degradări și scăderi salariale, mai întâi cu 500 lei, apoi cu 1.000 lei mie și soției.

 

Azi la Muzeul de Artă Ion Irimescu Fălticeni, managerul instituției – preotul Teodor Brădățanu a susținut o conferință de presă care ar trebui să se lase cu cercetări penale aprofundate și cu decizii clare.

Alături de el s-a aflat muzeograful Marius Dăscălescu, fiul fostului director al muzeului, Gheorghe Dăscălescu.

Brădățanu a declarat, cu emoție, că din patrimoniul muzeului lipsesc 71 de lucrări ( sculpturi și grafică), dintre care 30 au fost identificate la alte muzee din Fălticeni (“nu le-am recuperat, lucrările se află acolo în mod legal, cele de la Galeria Oamenilor de Seamă nici măcar nu au fost destinate Muzeului Irimescu),  iar restul de 41 au o  “situaţie foarte delicată”.

El a spus că  “nu exista o gestiune a patrimoniului cultural mobil, am încercat să facem descărcarea de gestiune în ianuarie 2017. Fosta direcțiune mi-a propus să fac o predare/preluare scriptică, nu am refuzat, am cerut Primăriei finanțarea unei expertize, în martie 2017 a început expertiza, a fost complicată. În inventar nu existau anumite informații și nu am găsit documentații nici în muzeu. Pentru cele 41 de piese fosta direcțiune a adus justificări scrise, bazate pe copii de acte”.

Brădățanu a spus că în 2017, controlul Curții de Conturi a relevat că se impune un nou registru analitic al bunurilor de artă, fiind necesar un proces verbal de constatare de la Poliție, care nu a fost primit,  “am fost informați că situația noastră a ajuns la Parchetul Fălticeni, așteptăm rezoluția, dosarul este dat înapoi la Poliție, la Investigații criminale”.

Pe de altă parte, managerul a precizat că  “s-au scos lucrări din muzeu împotriva voinței stipulate de maestrul Irimescu în actul de donație (Marius Dăscălescu: Vă luați după bârfe?).  Începând din 2018 atitudinea asta a devenit tot mai pregnantă, lucrurile au devenit tot mai complicate”.

Întrebat ce știe despre cele 41 de lucrări lipsă, Brădățanu a răspuns că  “o parte au fost retrase chiar de maestrul Irimescu, altele au fost trimise la muzee în România și lucrurile au rămas așa, au fost situații înainte de 1989. Ar fi trebuit atunci să se opereze în inventar și noi nu am fi avut aceste lipsuri. Dar nu știm sigur ce s-a întâmplat cu ele. Pentru 17 lucrări avem documente de retragere, parcă”.

Chestionat dacă este o problemă scriptică sau cu lucrări efectiv, Brădățanu a spus  “nu pot să răspund, există o cercetare și nu pot să vă dau alte informații. Nu pot să răspund dacă au fost sustrase”,  după care a revenit :  “O parte au fost distruse la Revoluție, sunt justificări aduse de fosta conducere. În anii ‘90 încă se mai mergea cu opere la expoziții în alte orașe și nu se mai venea cu ele înapoi, dar asta vă spun din auzite…”

Muzeul de Artă Ion Irimescu are 8 angajați, “unii dintre ei nu vor să-și facă treaba, anumiți angajați care au o relație familială între ei, e o situație mai complicată cu 3 angajați. Fosta conducere era tatăl unui angajat, care angajat avea colegă pe soție, pe verișoară și pe cumnata verișoarei, atunci erau 5 rude, jumătate de angajați erau dintr-o familie”.

 

 

O parte dintre declarațiile lui Brădățanu au fost contrazise de muzeograful Marius Dăscălescu, care înainte de a fi trimis de director în muzeu pentru a-și respecta programul de lucru, a afirmat că  “aveți crize de isterie împotriva noastră, avem înregistrări, avem probe. Dvs. vă faceți că respectați legea, dar avem dovezi că faceți lucruri nelegale. Avem cel puțin 10 note interne date în 2 luni, ne perturbă permanent programul de funcționare a muzeului prin fapte abuzive, prin ordine interne. Dumnealui ne face hărțuiri, degradări și scăderi salariale, mai întâi cu 500 lei, apoi cu 1.000 lei mie și soției”.

Dăscălescu a mai scos în evidență și alte tracasări la care ar fi fost supus de șeful său direct: Avem poze pe geamurile muzeului în pofida legii care protejează datele cu caracter personal, sunt ca la bâlci, ca la talcioc, sindicatul care ne reprezintă a spus că sunt lucruri hilare de-a dreptul. Avem procese cu situația în care dumnealui a făcut abuzuri împotriva noastră. Dar să vedeți cum o blestemă pe soția mea, mamă a 4 copii, i s-a făcut rău. A blestemat-o în fel și chip pe soția mea. Acest om nu ne dă șanse să ne derulăm activitatea normal. A spus că nu s-a făcut nimic la muzeu, există o listă cu nenumărate activități culturale de mare valoare”.

În legătură cu lucrările lipsă din patrimoniul muzeului, Dăscălescu a spus că   “inventarierea lucrărilor este făcută, eu mă ocup de fișele analitice de evidență. Având copiile actelor, am văzut că toate lucrările maestrului sunt la locul lor, iar cele care sunt în neregulă, dacă există verticalitate, bunăvoință și simț de răspundere se va dovedi. Astea sunt niște povești și literatură cu patimă și chestie tendențioasă. Ce este în contractul de donație al maestrului corespunde cu realitatea din muzeu ( Brădățan: Aproape… )”.

Dialogul purtat în fața ziariștilor de cele două părți a inclus și enunțuri ironice de genul  “așa să vă ajute Dumnezeu!”  și  “lăsați, nu cunoașteți legea”.

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
 • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
 • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
 • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
 • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

2 Comentarii

 1. Ion

  Muzeul de ARTA ION IRIMESCU! Sa va fie rusine ca va bateți joc de un muzeu extraordinar. Afară cu toti! Alții!

  Răspuns
 2. Vladimir

  Un muzeu in care sunt angajati 12 oameni, care toata ziulica nu fac altceva decat sa barfeasca. Daca erau doi oameni, ce liniste era. Garantez!
  Cu o schema de personal umflata de acoliti. Scuipati-va intre voi, copii ai dlui profesor doctor.
  Muzeul mare din Suceava are 8 angajati, ce fac baietii astia, cine-i plateste. Mai sunt 8 persoane angajate la galeria oamenilor de seama. As putea continua. Hai pa. Va meritati soarta.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Videoclipuri recente

Se incarca...