DSP Suceava monitorizează săptămânal cazurile de boală diareică acută

de | iun. 11, 2019 | Știri | 1 comentariu

Având în vedere încălzirea vremii, Direcția de Sănătate Publică Suceava avertizează că boala diareică acută prezintă incidenţă crescută, diversitate a germenilor etiologici şi gravitate a manifestărilor clinice.

Afecțiunea este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic.

În perioada iunie – octombrie, DSP Suceava realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie și a cazurilor internate.

DSP a emis o serie de recomandări către populație :spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului; spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă înainte de a le da în consum; prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare; păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici ( muște, rozătoare ) care le pot contamina; renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii; verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele cumpărate; se va consuma numai apă din surse autorizate sanitar, nu din râuri, lacuri sau sisteme de irigații; pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente; se va evita contaminarea mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități în locuri special amenajate.

În situația apariției semnelor de boală ( scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră ) se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiațivă, fără prescripție medicală.

DSP Suceava precizează că singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acuteeste prevenirea.

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

1 Comentariu

  1. Ion

    Sa stea la usa cabinetului parlamentar al Senatorului Virginel Iordache. Poate mai are nevoie de un elicopter cand face moale.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Videoclipuri recente

Se incarca...