Amenzi de 13.000 lei aplicate de ITM Suceava patronilor de gatere

de | dec. 7, 2018 | Știri | 0 comentarii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfășurat, în trimestrele II – IV, verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă în unitățile de prelucrare primară a lemnului.

In unitățile de prelucrare primară a lemnului, în ultimul timp, s-au evidenţiat existența unor lucrători care prestează muncă în lipsa unui contract individual de muncă, fără a avea efectuat controlul medical la angajare şi o instruire corespunzătoare înainte de începerea activității; lipsa forţei de muncă calificate, cu instruire necorespunzătore din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi experienţă în domeniul de prelucrare primară a lemnului; neevaluarea factorilor de risc şi neîntocmirea programului de prevenire şi protecţie în urma evaluării, lipsa unor instrucţiuni proprii întocmite pentru această activitate de prelucrare primară a lemnului, tematici necorespunzătoare de instruire; lipsa de coordonare şi supraveghere a lucrătorilor care își desfășoară activitatea de  prelucrare primară a lemnului, de către personal tehnic care să aibă studii de specialitate și să organizeze activitatea în mod corespunzător.

În cadrul acțiunii, în județul Suceava s-au desfășurat controale la 17 angajatori care au un total de 271 lucrători.

Cu excepția unui angajator, la ceilalți s-au identificat 40 deficiențe, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 13.000 lei.

Principalele deficienţe constatate au fost : lipsesc apărătorile de protecţie la ferăstraiele circulare și/sau nu sunt construite din două elemente unul fix şi altul articulat care urmăreşte grosimea piesei; la ferăstraiele circulare cuţitul divizor nu are forma şi dimensiunile corespunzătoare și/ sau nu este montat conform tehnologiei de prelucrare faţă de pânza tăietoare; lucrători nu utilizează echipamentului individual de protecţie; nu s-au efectuat instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii care trebuiesc consemnate în fiecare fişă de instruire individuală; lucrătorii nu au calificarea necesară ( drujbist, circularist ).

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest