Pimen a evocat personalitatea voievodului Ștefan cel Mare și a comunistului Bodnăraș, de Ziua Bucovinei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Pimen a evocat personalitatea voievodului Ștefan cel Mare și a comunistului Bodnăraș, de Ziua Bucovinei

De    •   Publicat acum 1 an, 28 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

Astăzi, la 100 ani de la unirea Bucovinei cu România, aproximativ 300 de suceveni au participat la sfințirea și reinaugurarea statuii lui Ștefan cel Mare de lângă Cetatea de Scaun.

Pe un frig de minus 4 grade Celsius, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen a rezistat cu stoicism la ceremonie.

În cuvântul său, el a spus despre Ștefan cel Mare că “este un simbol care întrece pe toate persoanele neamului românesc, este cel mai mare român”.

Pimen a avut cuvinte de laudă și pentru comunistul Emil Bodnăraș, originar din județul Suceava, care a “atunci când s-a trasat granița țării în partea aceasta, i-a spus lui Molotov, ministrul de externe  (sovietic – n.r.),  nu treci peste graniță, pentru că ar însemna că Putna lui Ștefan cel Mare să treacă în zona Ucrainei.

Și a înțeles Molotov, pentru că a simțit cine e Emil Bodnăraș”.

 

 

Bodnăraș a ocupat mai multe funcții importante în perioada comunistă, printre care ministrul Apărării, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministrul transporturilor și telecomunicațiilor.

Ca ministru al Apărării a coordonat activitatea de sovietizare a armatei, dar tot el a avut un rol important în influențarea deciziei președintelui Nikita Hrușciov de retragere a armatei sovietice din România, în 1958.

 

 

Statuia lui Ștefan cel Mare de lângă Cetatea Suceava a fost refăcută în totalitate de Mateo Rustic Construct  Ipotești și Expro Soft  Miroslava la valoarea de 390.000 euro.

Statuia din bronz a fost curățată cu un lac special, care i-a redat strălucirea de acum 41 de ani, când a fost inaugurată.

Monumentul de 23 de metri înălțime este operă a sculptorilor Iftimie Bârleanu (statuia) și Vladimir Florea (soclul).

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 28 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 28, 2018 @ 12:02 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string qP1J8O to the field below: