Sesiune solemnă a Academiei Române la Muzeul de Istorie Suceava.  Pop: “Bucovinenii sunt cei mai vechi, mai neaoși moldoveni” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Sesiune solemnă a Academiei Române la Muzeul de Istorie Suceava.  Pop: “Bucovinenii sunt cei mai vechi, mai neaoși moldoveni”

De    •   Publicat acum 1 an, 16 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

*președintele Academiei Române a adresat o întrebare retorică : “Din moment ce patria lui Eminescu este România, iar Eminescu e poet național și în Republica Moldova, cum să se poată vorbi de moldoveni ca popor distinct de poporul român ?”

Muzeul de Istoria Suceava a găzduit, azi, o sesiune solemnă a Academiei Române, dedicată centenarului unirii Bucovinei cu România.

După intonarea imnului național, salutul a fost adresat de Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, care a subliniat că  “în harta veche românească, Bucovina ocupă un loc din cele dintâi în toată lumea ortodoxă”.

În prezentarea sa, președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop a detaliat evenimentele din urmă cu un secol, cu accent pe patriotismul personalităților de la acea vreme.

El a mai afirmat, în fața celor aproximativ 200 de persoane prezente, că  “într-o formă trunchiată, ne putem vedea astăzi cum nu ne puteam vedea în urmă cu câteva decenii, frații dintr-o parte și din alta a Nistrului și din Bucovina de Sud și din Bucovina de Nord ca să putem face planuri în legătură cu viitorul acestei națiuni.

Bucovinenii sunt cei mai vechi, mai neaoși moldoveni, dacă ținem seama de formarea voievodatului Moldovei.

Modelul de civilizație care domină astăzi în lume nu este cel răsăritean, ortodox, din păcate pentru noi, ci este modelul de civilizație concurențial, individualist, cu industrie, cu bănci, cu luptă până la sânge pentru profit.

Din moment ce patria lui Eminescu este România, iar Eminescu e poet național și în Republica Moldova, cum să se poată vorbi de moldoveni ca popor distinct de poporul român ?

E lipsit de orice logică !

Dacă bavarezii sunt germani, și moldovenii sunt români, dacă toscanii sunt italieni, și moldovenii sunt români, nu există nicio contradicție între numele regional al cuiva și numele național”.

 

 

Au mai luat cuvântul Răzvan Teodorescu, Alexandrina Cernov, Vasile Tărâțeanu, Viorel Prisăcaru, Ștefan Purici.

Așa cum era de așteptat, președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur nu a pierdut prilejul pentru a oferi președintelui Academiei distincția proprie  Meritul Bucovinei,  iar primarul Ion Lungu i-a înmânat un album foto și o medalie aniversară.

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 16 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 16, 2018 @ 6:54 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string XtIA7a to the field below: