FOTO  /  Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume, abandonat în apropierea Cetății de Scaun Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

FOTO  /  Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume, abandonat în apropierea Cetății de Scaun Suceava

De    •   Publicat acum 2 ani, 7 aprilie 2018   •   1 comentariu

Un exponat de mari dimensiuni, care în urmă cu ani reprezenta o atracție pentru municipiul Suceava ( sau cel puțin pentru politicienii care s-au lăudat și s-au fotografiat cu el ) a fost lăsat de izbeliște.

Oul colantat, înalt de 7,25 metri și cu greutatea de 1,8 tone, a fost exilat la capătul parcării de la Cetate, pe spațiul verde.

În 2009, de Paști, oul era amplasat cu mare ceremonial în centrul orașului și omologat de World Records Academy ca fiind cel mai mare ou tradițional de Paște din lume.

Pentru ca acest kitsch confecționat din fribră de sticlă să capete o imagine cât mai laudativă, un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Pimen l-a sfințit, iar primarul Ion Lungu a spus ca  “lucrarea este un simbol pentru Suceava, desenul de pe ou a fost realizat cu aprobarea IPS Pimen și folosește culorile tradiționale, roșul simbolizând sângele lui Isus Hristos, negrul – eternitatea, iar galbenul – lumina”.

 

Oul a staționat doar un an în centrul municipiului, după care a fost mutat la Cetate, deoarece începeau lucrările de amenajare a parcărilor subterane.

Mai întâi a fost amplasat în apropierea Muzeului Satului Bucovinean, după care, pe măsură ce se exfolia, a fost mătrășit la capătul parcării, cât mai departe de privirile turiștilor.

 

Imaginea pe care o oferă acum este dezolantă, mai exact o jerpelitură pe toate părțile  ( foto realizate ieri ).

 

În încercarea de a mai îndrepta lucrurile, primarul Lungu declara recent, la deschiderea expoziţiei  Oul de Paşte, de la cult la artă  de la Muzeul de Istorie Suceava, că intenţionează să propună artiştilor plastici să picteze oul.

“Sigur, de multe ori oul a fost dus în derizoriu, l-am exilat la Cetate, dar eu cred că, dacă ar fi pictat, ar fi mult mai valoros”,  spunea Lungu.

Până atunci, oul de 7,25 metri înălțime continuă să nu intereseze pe nimeni, la marginea parcării de la Cetatea de Scaun a Sucevei.

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 7 aprilie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 7, 2018 @ 11:22 am
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , ,

1 comentariu

 1. Sorin Baciu spune:

  Dacă mi l-ar da la pictat, ar putea deveni cu adevărat o atracție, inedit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string RF0MzC to the field below: