UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (78): Secția sifoane din Fălticeni

de | mart. 17, 2018 | Știri | 0 comentarii


În urmă cu 40 – 50 de ani magazinele nu erau burdușite cu tot felul de sucuri, așa cum vedem astăzi.  Cum nici apa minerală nu se găsea foarte lesne, la mare căutare era sifonul.

Pe strada Ana Ipătescu din Fălticeni funcționa Secția sifoane, prin modernizarea fostei sifonării a lui Bacalu, unii își amintesc poate și acum de sifoanele din sticlă groasă întărite cu plasă de sârmă sau de lăzile în care erau stivuite. De acolo se aprovizionau crâșmele și restaurantele și exista chiar și un serviciu  la domiciliu: o căruță trasă de cal, care distribuia sifon până în Oprișeni.

Sifonăria respectivă făcea parte din Fabrica Mixtă de Industrie Locală, care mai îngloba fabrica de cărămidă și teracotă și secțiile de covoare persane, confecții textile, prelate, frânghierie, lumânări, mobilă și o moară de măcinat grâu.

Realizarea fotografiei actuale ne-a luat ceva timp, deoarece strada s-a schimbat total, blocurile și garajele sunt stăpâne pe această porțiune.  Nimic nu mai seamănă cu ceea ce era atunci.  Sifoanele se cumpără acum din supermarket sau din magazinul de la parterul blocului, dar rămâne amintirea apei care te pișca de limbă, într-o prăvălie de pe Ana Ipătescu…

 

– 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest