Rectorul USV către ambasadorul Rusiei: “Trebuie să învățăm, ba chiar să facem și cursuri, pentru a ne feri de manipulare”

de | nov. 9, 2017 | Știri | 0 comentarii

Rectorul Universității Ștefan cel Mare Suceava, Valentin Popa, i-a dat, azi, o replică acidă ambasadorului Rusiei Valeri Kuzmin, la întâlnirea de la Palatul Administrativ cu comunitatea de afaceri.

Mai întâi, Popa a spus că  “am crezut că am venit la un forum economic și am asistat la discursuri legate de geo-politică, extrem de puțină economie.  Pare că discursul dvs. a fost o serie de apărări, dar dacă Federația Rusă nu a greșit cu nimic, nu trebuie să se apere cu nimic.  Pare mai degrabă că vizita dvs. este o încercare de îmbunătățire a imaginii Federației Ruse în regiune.  Adevărat că este greu să faceți acest lucru dacă ne spuneți nouă, care ne considerăm democrați, că suntem conduși de Statele Unite în momentul de față.  Este foarte posibil să fie așa…  ( Kuzmin : “Am zis de Ucraina, nu de România” )  Dacă nu e așa, îmi cer eu scuze că am înțeles greșit”.

Ambasadorul Rusiei a avut dreptate cu remarca, el afirmând anterior că  “Ucraina se află, în momentul de față, sub conducerea economică a Statelor Unite”.

Popa nu s-a lăsat :  “Astăzi trebuie să învățăm, ba chiar să facem și cursuri, pentru a ne feri de manipulare. Pentru că suntem conștienți că suntem înconjurați de tehnici de manipulare din toate părțile”.

 

 

 

 

 

Rectorul USV a povestit și o experiență personală, când a călătorit cu avionul de la Chișinău la Moscova, unde  “deși eram cu un pașaport român, venind de pe Chișinău, agentul de la frontieră nu a conceput sub nicio formă să vorbească în altă limbă decât în rusă, deși am încercat să vorbesc în engleză.  E un semn despre cum suntem percepuți noi și moldovenii”.

Kuzmin a încercat să o dea pe glumă :  “Există, în general, o problemă cu limba engleză în populație, dar cei de la vamă erau obligați să cunoască limba engleză.  Îmi cer eu scuze pentru acest lucru neplăcut”.

Popa a solicitat sprijinul ambasadei ruse pentru o colaborare educațională, făcând comparație cu China, care finanțează activitatea a 2 lectori de limbă chineză la USV.

Kuzmin :  “Vă promit că, în momentul când primim o cerere oficială din partea dvs, vom comunica în cât timp vă vom ajuta pentru a vă oferi cadre sau pentru a pregăti cadre”.

 


DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest