UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (52): Blocuri vechi din Fălticeni

de | iun. 10, 2017 | Știri | 0 comentarii

Construcția de blocuri în Fălticeni, ne amintește Vasile Nistoreasa în  volumul Fălticeni repere în timp,  a început în anul 1955, mai întâi pe străzile Nicolae Beldiceanu și Unirii.  De la primele blocuri cu două și trei niveluri s-au construit apoi, în general, blocuri cu patru etaje.  Printre primele blocuri ridicate se numără și cele din fotografia de mai sus, de pe strada Nicu Gane.

Având în alcătuire trei etaje, acoperiș cu șarpantă și coșuri de fum, ele ofereau condiții decente de locuit. Peste drum exista un parc cu bănci, delimitat de trotuare cu gard viu, iar în parc, în partea dinspre restaurantul Turist,  o casă cu pridvor lung.

Între blocurile fotografiate exista un teren de sport, strada de piatră cubică era trainică, dar nesigură după ploaie.  Pe acoperișuri își făceau apariția antenele TV, mai întâi cele colective, apoi, o dată cu reducerea programului TV București, cele numite “de ruși”.  La finalul anilor ‘80 fălticenenii se uitau mai mult la posturile TV din Moscova, Chișinău și Kiev decât la cel din București.

 

Blocurile au primit îmbunătățiri de atunci, iar strada are acum sens unic, de la Primărie spre Muzeul Apelor.  Pe locul parcului de altădată găsim un magazin, pe o parte a spațiului verde din spatele bibliotecii a fost amenajată o parcare, iar fostul teren de sport dintre blocuri s-a transformat mai întâi în parcare, apoi a fost ocupat de un local.

Dezvoltarea societății a făcut inutile vechile antene TV, acestea fiind înlocuite cu televiziunea prin cablu / internet.

 

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

*Informații extrase din volumul Fălticeni repere în timp, autor Vasile Nistoreasa, cu acceptul Partener Plus SRL Fălticeni

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest