Astazi, 9 martie 2017, in incinta Spitalului Judetean Sf .Ioan cel Nou Suceava se desfășoară cel de al III – lea workshop&hands-on pe tema piciorului diabetic si al tratamentului minim invaziv al acestuia sub denumirea: ”Workshop & Hands On – in tratamentul minim invaziv al picioruluidiabetic” .
Evenimentul este organizat de catre Societatea de Neuropatie Diabetica, in colaborare cu Asociatia de Podiatrie si in parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala din Romania, care si-au propus, o serie de inițiative menite sa atraga atenția asupra complicațiilor diabetului zaharat, a riscurilor implicate de piciorul diabetic, dar si de orizonturile pe care le abordeaza radiologia interventionala in ceea ce priveste tratamentul endovascular al acestei afectiuni. Centrul Antidiabetic Județean Suceava, partener al evenimentului, are in componenta o echipă capabila de o abordare multidisciplinara, dedicata ingrijirii picioarelor persoanelor cu diabet si care este compusă din diabetolog, neurolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, radiolog interventionist si asistenti medicali educatori. Rezultatele clare ale tratamentului minim invaziv au determinat reducerea cu 50% a amputațiilor la nivelul Spitalului Județean Suceava, creand premisele unui astfel de eveniment. La acest eveniment international Workshop & Hands On – in tratamentul minim invaziv al picioruluidiabetic” axat pe tratamentul minim invaziv sunt invitati participanti din tara si strainatate, personalitati medicale, profesori si doctori care formeaza echipa multidisciplinara de tratament al piciorului diabetic. Pe durata seminarului vor fi prezentate si tratate cazuri ale pacientilor cu aceasta afectiune.
Tot in acest sens Asociatia de Podiatrie organizeza in data de 9 martie 2016 CURS DE PODIATRIE – Ingrijirea Piciorului Diabetic in cadrul Spitalului Judetean de Urgente Sfantul Ioan cel Nou – Suceava in Sala de Conferinte Dr. Vasile Andriu. Acest curs doreste educarea si dezvoltarea cadrelor medicale in competenta de podiatrie (in special cea de ingrijire picior diabetic), precum si specializarea acestora in domeniul podiatriei. Cursul se va desfasura pe parcursul intregii zile , iar la final se vor elibera certificatele de educatie medicala continua. In urma cursului teoretic si practic urmat in cadrul organizat de catre Asociatia de Podiatrie, asistentii medicali ar trebui sa dobandeasca competentele necesare ingrijirii piciorului diabetic, si anume: *apreciarea factorilor de risc la nivelul picoarelor; *screening de neuropatie (testarea sensibilitatilor) si arteriopatie (indice gamba-brat); *realizarea educatiei specifice picioarelor; Partenerii acestui eveniment sunt: Varinak, Ziem Imagining, Novo Nordisk, Sanofi, Labormed Alvogen, Worwag, Angiospectru Med, Asociatia de Podiatrie, Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala.