DNA a început urmărirea penală în cazul lui Gabriel Oprea.  Fostul viceprim-ministru este acuzat de ucidere din culpă

de | dec. 7, 2016 | Știri | 0 comentarii

Sursa foto: masapresei.ro

Sursa foto: masapresei.ro

Referitor la cauza ce vizează cercetarea împrejurărilor care au contribuit la producerea accidentului rutier ce a determinat decesul polițistului Bogdan Gigină, ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, la data faptelor  viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

În aceeași cauză, față de Oprea s-a dispus anterior efectuarea urmăririi penale și pentru infracțiunile de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

De asemenea, în cauza respectivă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de persoana juridical  General MPM Impex,  sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpa, Petre Mazilu administrator al firmei menționate și Adrian Corcodel șef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.

Cu privire la prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activități au fost determinate de către ministrul Oprea, că acestea au un caracter ilicit și că îi sunt imputabile.

Conform probelor administrate se reține că există suspiciunea rezonabilă că Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Gigină.

Cu privire la modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale  General MPM Impex,  care executa pe suprafața carosabilă  o lucrare la instalația subterană de gaze naturale, lui Mazilu și lui Corcodel.

A rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11 metri înainte de zona lucrărilor.

Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.

Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei  General MPM Impex  și șefului de echipă.

Rudele victimei s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale și materiale în cuantum de aproximativ 3 milioane euro.

SORIN NICA

Termeni și CONDIȚII
  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest