În perioada 16 noiembrie – 29 ianuarie 2017, la Muzeul de Istorie Suceava va fi prezentă o expoziţie excepţională, unică prin valoarea şi importanţa exponatelor.
Suceava va găzdui unele dintre cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î. Hr, iar cele mai târzii în secolul VII d. Hr.
Cele peste 1.000 de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice și romane.
Vor ajunge pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni.
Conceput ca expoziţie itinerantă şi implicând eforturi deosebite din partea organizatorului, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, acest eveniment cultural remarcabil a fost prezentat pentru prima dată publicului în anul 2013, în capitala României.
Ulterior, expoziţia a fost vernisată în alte 13 mari oraşe din țară.
Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu 10 piese, toate din aur : aplicile de la Cajvana ( secolul VI î. Hr. ), pandantivul de la Rotopăneşti ( secolul V d. Hr. ) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti ( secolul VII d. Hr. ), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie Suceava.
Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber.
Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare ale metalelor preţioase şi locurilor de descoperire ale pieselor.
SERGIU JIPA