De curând ai fost numită secretar executiv interimar al Clubului de Iniţiativă Literară Suceava. Care sunt atribuţiunile tale ?
Nu știu dacă să mă bucur sau nu de numirea mea în această funcție, din cauză că în primă instanță nu credeam că aș fi fost potrivită să fiu printre membrii fondatori și chiar să fiu un așa-zis lider, însă pot spune că mă simt bine știind că fac parte dintr-un cenaclu plin de oameni minunați, care sunt interesați de ceea ce e frumos în viață și lasă deoparte cotidianul anost și plin de mizerii. Atribuțiunile mele sunt simple, dar în același timp serioase. Relaţia cu publicul, cu alte entități sau cu presa ar fi una din ele, fiind persoana care reprezintă clubul, într-o anumită măsură. De asemenea, este de datoria mea să particip activ la organizarea întâlnirilor ordinare sau extraordinare ce trebuie să se desfășoare în cadrul cenaclului și nu în ultimul rând, sunt responsabilă de propunerea sau respingerea proiectelor care se vor ivi și vor fi considerate potrivite unei bune desfășurări și armonii ale CIL -ului.
Ai fost unul dintre redactorii cărţii “ASPHAR – volum de povestiri”. Ce trebuinţe ai întâmpinat ?
Redactarea întotdeauna este presărată cu fel de fel de ciudățenii în exprimare, texte care ar fi trebuit modificate complet, din punct de vedere al tehnoredactării, nu al conținutului, însă consider orice provocare ca fiind constructivă, una de pe urma căreia să acumulez experiență și să învăț, poate, să nu fac aceleași greșeli în viitor. DTP-ul, ceea ce am făcut de fapt, mi s-a părut ceva greu la început, când am început această activitate, însă acum, pentru antologia ASPHAR, am făcut-o cu drag, iar același lucru îl pot spune și despre copertă. Am avut alături, bineînțeles doi dintre membrii fondatori, domnul Mircea Nanu-Muntean și domnul George Sauciuc de la care am învățat foarte multe, iar împreună am reușit să ducem la capăt acest proiect.
Anul acesta ai participat la tabăra de literatura SF & Fantasy ASPHAR. Ai ținut prelegeri…
A fost primul meu contact cu tabăra ASPHAR și îmi pare nespus de rău că nu am participat la edițiile anterioare, însă ca o primă impresie aș putea spune că după cele patru zile petrecute acolo, nu aș mai fi vrut să mă întorc niciodată acasă. Fiind o tabără de SF, m-am simțit ca un extraterestru printre mulți alți extratereștrii care sunt pasionați până în măduva oaselor de acest gen de literatură. Pasiunea și dedicarea lor pentru această tabără, pentru cultură și literatură este remarcabilă și demnă de invidiat. Mai mult, am avut onoarea de a susține un discurs despre DTP și self-publishing, împreună cu colegul și prietenul meu, George Sauciuc, în cadrul căruia am vorbit despre modalitățile de publicare a unei cărți, pașii ce trebuie urmați și despre ceea ce înseamnă acest Desktop Publishing ( DTP ) care la prima impresie pare ceva complicat și nedeslușit, însă cu puțin ajutor, oricine ar putea face acest lucru. Sper ca anul viitor să mai am ocazia unei alte participări în cadrul taberei, să învăț multe alte lucruri uimitoare și să cunosc oameni tot la fel de fascinanți și dedicați.
Peste 10 ani te vezi lucrând tot in acest domeniu ?
Pot spune că mereu am avut o fobie pentru viitor, fiind atât de imprevizibil, însă un lucru e cert : mereu voi fi pasionată de literatură, mereu, atât poezia cât și proza vor avea un loc special în sufletul meu, de aceea nu aș vrea să mă îndepărtez de acest domeniu. Nu știu dacă peste zece ani voi avea tot aceleași sarcini sau voi face în continuare coperți și voi tehnoredacta, dar această pasiune va fi întotdeauna vie și neatinsă pentru mine. Așa că literatura SF & Fantasy, despre care nu știam mai nimic pe la începuturile colaborării mele cu cenaclul, cât și Clubul de Inițiativă Literară au și vor avea o mare contribuție, fiind un prim pas către visul meu de a intra la UNATC, undeva… în această viață.
ALMA GAVRIL