În data de, 18 august 2016, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni s-a desfăşurat o nouă şedinţă de cenaclu literar. Prezenţi au fost: Coca Maria Udişteanu, Lenuţa Rusu, Saveta Vărăreanu, Niculina Prundeanu, Andreea Iris Cova, Gina-Maria Todică, Alexa Paşcu, Vasile Moroşanu şi subsemnatul.
S-au reluat în dezbatere unele probleme de natură administrativă, stabilindu-se, de principiu, ca data următoarei şedinţe să fie 22 septembrie, ora 11:00, tot la Biblioteca Municipală.
Saveta Vărăreanu a propus realizarea unui registru în care să fie trecute procesele verbale de şedinţă şi s-a dorit ca acestea să fie prezidate prin rotaţie, de către fiecare membru al cenaclului. În plus, s-a evidenţiat necesitatea conferirii unei personalităţi juridice a cenaclului, argumentul principal fiind acela de atragere de sponsorizări în vederea publicării de reviste şi de organizare de evenimente culturale. Ideea a fost susţinută şi argumentată prin exemplul cenaclului din localitatea Vama, de către Coca Maria Udişteanu. Părerile împotrivă au fost multiple, una din ele fiind aceea că personalitatea juridică ar presupune o cotizaţie lunară semnificativă, impusă de cheltuielile bancare şi administrative, deloc mici. În plus, s-a adus în atenţia auditoriului, de către Niculina Prundeanu, că şedinţele precedente ale cenaclului s-au dizolvat de la sine tocmai prin impunerea unei taxe de participare, ceea ce nu-i de dorit. Realizarea unui proces-verbal de şedinţă este, de asemenea, contraproductiv din simplul motiv că în loc să facem literatură, vom face scriptologie şi discuţiile vor fi centrate pe scrierea procesului verbal şi nicidecum pe literatură. Subsemnatul a propus ca pentru a suplini dorinţa memrilor de a fi „memorată” şedinţa de cenaclu, să fie realizată o broşură, în care să fie incluse articolele de presă publicate despre Cenaclul Literar „Eugen Lovinescu”, fiind mult mai prezentă în spaţiul public decât registrul cu pricina, idee care a fost acceptată de cei prezenţi.
Ideea lui Vasile Moroşanu de a se realiza o serată literară a fost reiterată de Saveta Vărăreanu, cei doi angajându-se să se implice în organizare, membrii cenaclului răspunzând pozitiv la această propunere.
A mai fost propusă ideea de a se realiza în cadrul cenaclului a unui „război” epigramat, ideea izvorând din poeziile satirice ale lui Simion Dumitru adresate membrilor cenaclului, la finalul şedinţei din luna iulie. Evenimentul a atras deja trei răspunsuri epigramate şi în poezii în acrostih, dar nefiind de faţă toţi combatanţii, nu au mai fost citite. Subsemnatul a dezaprobat această practică, argumentul fiind dat prin exemplul senryu-ului japonez (poezia satirică traditională japoneză) când forţa argumentului a cedat în faţa argumentului forţei şi s-a lăsat cu tăieri de capete şi de burţi. Membrii cenaclului, în majoritate, au hotărât să genereze totuşi acest concurs. Astfel, Alexa Paşcu a ţinut să concluzioneze:
„Cenaclul nu merge brici,
Dacă n-are şi arici!”
În sfârşit, în partea a doua a şedinţei au început să curgă şi versurile din creaţiile proprii. Au citit: Saveta Vărăreanu poezii cu iz patriotic, „Bucovina mea iubită”, fiind scrisă bilingv (ucraineană şi română), Andreea Cova, o poezie inspirată de un film gen „Love story” („O iubire neuitată” [2002]), şi o poezie de dragoste: „Când voi muri”. Deşi titlul ultimei este destul de macabru, membrii cenaclului au ţinut să sublinieze ideea de dragoste ce respiră din aceste strofele.
Subsemnatul a citit o proză scurtă – realizată pe structura formării bulgărului de zăpadă, aşa cum a aprecizat Saveta Vărăreanu – „Poveste de pe munte”, în care sunt descrise succeziv trăirile de coşmar ale unor tineri excursionişti, punându-se accent pe construcţia psihologică. La final, epigrama dualistă „Ciorile” a subsemnatului a generat deja disputa de care mă temeam, exemplificată deja prin practica senryu, aşa că mai (ne) vedem/răfuim şi luna viitoare!…
GABRIEL TODICĂ
Ziarul de pe Net