ÎNTREBĂRI DIRECTE cu ANCA ŞOLDĂNESCU: „Gusturile se educă, se discută, se argumentează” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Interviurile ZdpN  >  Articolul curent

ÎNTREBĂRI DIRECTE cu ANCA ŞOLDĂNESCU: „Gusturile se educă, se discută, se argumentează”

De    •   Publicat acum 4 ani, 24 ianuarie 2016   •   1 comentariu

Anca Soldanescu 2015 (1)

Sunteţi profesor de artă vizuală la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, de aceea vă întreb mai sunt interesaţi liceenii de artă, mai ales cei de la un liceu teoretic ?

 

Tocmai pentru că e un liceu teoretic, cu elevi foarte buni, care au înţeles că între discipline nu există graniţe, copii sunt interesaţi de artă. Artele vizuale înseamnă şi cum ne îmbrăcăm ( mai ales că sunt persoane pe care le caracterizează mimetismul şi n-au pic de personalitate ) în rochiţă de banchet, cum ne decorăm casă, artele spectacolului…  Dincolo de vizitarea unor muzee şi contemplarea unor opere de artă. Inteligenţa unui om tocmai în asta constă, să poată folosi informaţii din cât mai multe domenii. În ultimii ani, la olimpiada de română, au început să fie subiecte care au foarte mult din artă : analiză plastică a unei imagini, comentariu de imagine, ce ne comunică o imagine ( prin imagine înţelegând o pictură, desen, fotografie, afiş, etc.)

 

 

Faceţi parte din proiectul “Profesori de fericire”, alături de alţi oameni frumoşi din Fălticeni, ne puteţi da detalii?

Profesorii de Fericire sunt acei oameni frumoşi care vor să aducă puţină culoare şi fericire într-un decor care tinde să devină monocrom sau chiar gri.  Profesorii de Fericire sunt prietenii Micului Prinţ şi chiar dacă manifestarea Galeria Micului Prinţ n-a mai fost în decembrie, schimbăm anotimpul şi vom avea un alt format al evenimentului. Ca orice profesori, ne dorim şi o să concretizăm o şcoală-atelier, în care să existe multă creativitate, veselie, joacă… pentru copiii mici şi mari. Joacă a fost şi activitatea de pe 1 iunie sub numele “1,2, 3… fuga după ei” cu jocurile copiilor de odinioară : Şotron, Coarda, Elasticul, Ţară, ţară vrem ostaşi, Ratele şi vânătorii şi altele, care au prins foarte bine şi la copiii de azi. Depinde foarte mult ce le oferim copiilor, dar nu teoretic, ci fiind un model pentru ei. Toată lumea se plânge că nu mai citesc copiii. Eu am citit dintotdeauna, copilul meu citeşte, elevii mei citesc şi am reuşit să îmbinăm foarte bine cititul cu desenul. Se pregăteşte un eveniment de anvergură naţională, în care copiii vor avea parte de întâlniri cu autorii cărţilor preferate, ilustraţii de carte făcute de ei, desene şi interpretări după cărţile citite. Dar o să va anunţăm la momentul potrivit.

 

Anca Soldanescu 2015 (3)

Unul dintre ultimele dumneavoastră proiecte a constat în decorarea a două grădiniţe. Spuneţi-ne ce satisfacţii v-a adus acest proiect.

Am să folosesc cuvintele Mihaelei Matei, când a descris cel mai bine pictarea grădiniţelor : „Este o cutie de bomboane ???? Nuuuu !!! Este o carte de colorat ???  Nuuuu !!! Nu e nici visul unui copil, nici un borcănel de culoare scăpat pe o foaie, nici imaginaţia noastră lăsată singură acasă. Sunt cele mai frumoase grădiniţe din Fălticeni, din România, din lume. Sunt pereţi pictaţi pe ploaie şi pe toată căldura din univers, pereţi pictaţi cu bucurie şi cu emoţie, pe care nimeni în afară de copii nu îi iubesc cu adevărat ! Ne bucurăm că am reuşit să colorăm viaţă copiilor din Fălticeni”.

 

 

Unde credeţi că va ajunge cultură românească în următorii 10, 20 de ani?

Nu mai sunt la fel de optimistă că altădată, dar cred că, dacă fiecare şi-ar cunoaşte locul şi ar face lucrul la care se pricepe, cu drag şi pasiune, lucrurile s-ar schimba în bine. Sună a şablon, dar totul începe de la fiecare din noi, şi ca într-un joc de domino, o piesă pune în mişcare totul. Trebuie să ne înconjurăm de oameni de la care avem de învăţat şi care fac ca lucrurile să se întâmple. Eu nu cred în oameni orchestră care au impresia că le ştiu pe toate. Omul providenţial e o utopie în ziua de astăzi.

Lucrurile cu adevărat valoroase se fac de oameni care împărtăşesc aceleaşi pasiuni, cred în acelaşi lucru. Eu sunt o norocoasă în privinţa asta. Am păstrat şi întreţinut acea punte de legătură cu foştii elevi, care n-au uitat anii de şcoală şi care se întorc cu drag acasă, acel „acasă” al copilăriei lor. Astfel am avut în activităţile noastre voluntari, colaboratori, parteneri din foştii şi actualii elevi. Cine nu-l cunoaşte pe Bogdan Baciu, omul care NE aduce cartea, şi care a răspuns întotdeauna, cu drag, solicitărilor noastre. Apoi fostele mele eleve Adriana Filip, jurnalistă, Mihaela Axinte, PR şi povestitorul nostru, Oana Cepoi, profesor de educaţie plastică, cu care am făcut Galeria Micului Prinţ şi Atelierul de Vise.

Cred că mai există şanse să facem cultură autentică, nu pseudo-cultură ( spectacole de dragul de a ne da în spectacol ) dacă vom înţelege, noi toţi, că trebuie să existe şi o alternativă la mediocritate. Este foarte important să-i facem pe copii să se implice în activităţi de voluntariat, dacă au talent ( în orice domeniu ) să-l folosească ( ca în pilda talanţilor ) pentru că toate aceste activităţi, care pot părea o joacă, o să-i ajute în formarea lor şi nu vor fi doar simpli spectatori, ci vor avea şi opinii. Trebuie să-i ajutăm să diferenţieze artă, frumosul, de kitsch, sclipiciul fără valoare, pentru că asta vor alege şi mai târziu.

 

Anca Soldanescu 2015 (2) 

Un sfat pentru micii iubitori de artă? 

Să iubească arta autentică şi să o promoveze cu inocenţa lor, prin tot ceea ce fac : desen, pictură, modelaj, design, artele spectacolului… Arta educă ! Educă ochiul să vezi frumosul în oameni şi lucruri. Nu am înţeles niciodată vorba “Gusturile nu se discută”. Cred că e găselniţa oamenilor fără argumente în alegerile lor nefericite, PENTRU CĂ GUSTURILE SE EDUCĂ, SE DISCUTĂ, SE ARGUMENTEAZĂ ! OAMENII IUBITORI DE ARTĂ ŞI FRUMOS SUNT MAI FRUMOŞI !

 

ALMA GAVRIL

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 24 ianuarie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 24, 2016 @ 12:03 pm
 • Sub: Interviurile ZdpN, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. paula spune:

  Am participat la manifestarea Galeria Micului Prinţ, si cunoastem din interior emotia manifestarii. Copilul nostru doreste sa ia parte la orice activitate organizata de profesorii de fericire, pentru ca iubeste desenul si nu isi gaseste in scoala unde e, incurajarea necesara. Speram sa mijlociti in timp util chemarea catre noua provocare organizata. Multumim doamnei profesoare si…suntem cu ochii pe voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string hpWc8Z to the field below: