Fostul consulat austriac din Fălticeni, imaginea delăsării și neputinței unui oraș. De la crama proletariatului la mizeria capitalismului - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Fostul consulat austriac din Fălticeni, imaginea delăsării și neputinței unui oraș. De la crama proletariatului la mizeria capitalismului

De    •   Publicat acum 4 ani, 30 decembrie 2015   •   15 comentarii

Crama-de-pe-Sucevei-14-1024x614

În afară de un carosabil nou dar cu imperfecțiunile unuia vechi și a unui sistem de iluminat modern care ne-a costat mai mulți bani decât ar fi trebuit, strada Sucevei din Fălticeni ascunde la numărul 47 o ruină care tinde să pice cu totul: clădirea care a adăpostit consulatul austriac, apoi Oficiul Agricol, cu celebra cramă căreia i se dusese vestea, va deveni în curând amintire.

Asta deoarece acoperișul este compromis, pereții stau să cadă, iar ajutor nu se întrevede de nicăieri.

Crama-de-pe-Sucevei-21-1024x614

Clădirea veche de peste un secol şi anexele aparţin, din 2004, Consiliului Judeţean, fiind atribuite spre folosinţă Consiliului Local, după o ședință cu cântec,  în care primarul CĂTĂLIN COMAN spunea că  ”vrem să reparăm clădirea părăsită cu proiecte guvernamentale sau europene.

Varianta pe care am identificat-o este, eventual, un centru cu caracter social, pentru bătrâni sau pentru copii, cu respectarea tuturor detaliilor tehnice de arhitectură”.

Anumite ambiguități în exprimare l-au determinat pe un alt fălticenean, consilierul judeţean DAN DASCĂLU, să replice :  Dincolo de intenția lăudabilă a Primăriei Fălticeni, tare mă tem că ceea ce interesează este doar pământul de acolo, așteptând ca acea clădire să se dărâme”.

 Crama-de-pe-Sucevei-26-1024x614

Premoniția lui DASCĂLU se pare că este corectă, iar la împlinirea ei și-au dat concursul consilierii locali colegi.

Ei nu au fost de acord cu preluarea imobilului, motivând starea jalnică, chiar dacă primarul COMAN a încercat să-i îmbuneze: Clădirea va avea destinație de utilitate publică pentru servicii sociale sau culturale”.

Aleșii s-au mai referit și la eventuale împrumuturi care  “vor împovăra orașul”.

Parcă nici nu mai contează că pentru baza de agrement  Nada Florilor  s-a contractat un împrumut de 6,4 milioane lei.

Crama-de-pe-Sucevei-30-1024x614

De la aceste  încleștări  politice, clădirea s-a depreciat continuu, fiind folosită chiar pe post de organizare de șantier de firmele care au lucrat la rețelele de apă și la asfaltarea străzii Sucevei.

Cu soarta, se pare, pecetluită, zidurile abandonate de pe strada Sucevei (care în acte, cu tot cu 4.612 metri pătrați de teren, au o valoare de 325.000 lei) mai adună doar gunoaie și câini de pripas.

De fapt, avem în fața ochilor imaginea delăsării și neputinței unui întreg oraș…

TEODOR PUȘCAȘU

Crama-de-pe-Sucevei-22-1024x614Crama-de-pe-Sucevei-23-1024x614

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 30 decembrie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 30, 2015 @ 12:36 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

15 comentarii

 1. george spune:

  cine v-a dat dreptul sa intrati pe acea proprietate si cine v-a dat dreptul sa faceti poze in interiorul cladirilor?!
  eu cred ca ce ati facut inseamna violarea proprietatii.

  • Tiberiu Pascu spune:

   Dl. George inteleg bine ca sunteti un pic nesimtit dar nu am sa vorbesc despre asta acum.
   Este o paguba imensa ceea ce a facut Falticeniul cu acest imobil clasat pe lista monumentelor de patrimoniu. Nu stie nimeni sa semnaleze aceste probleme, omul de rand care mosteneste cultura orasului. L-au lasat in paragina intentionat ca sa il demoleze sa isi faca palate su cluburi pentru taranii de vin de prin jurul orasului. Palmieri si lei asta or sa puna in loc. Priviti ce arhitectura are imobilul si plangeti-i de mila. Suna trist dar noi, oamenii de rand suntem vinovati ca nu stim sa iesim in strada pentru valorile culturale pe care le mostenim. Sa nu mai asteptam toti burtosii de la primarie si de prin jur sa aiba grija de acestea…
   Ma bucur in schimb ca chiar si acum acest site a semnalat aceasta problema, bravo, e un inceput.

 2. Tiberiu Pascu spune:

  Dl. George inteleg bine ca sunteti un pic nesimtit dar nu am sa vorbesc despre asta acum.
  Este o paguba imensa ceea ce a facut Falticeniul cu acest imobil clasat pe lista monumentelor de patrimoniu. Nu stie nimeni sa semnaleze aceste probleme, omul de rand care mosteneste cultura orasului. L-au lasat in paragina intentionat ca sa il demoleze sa isi faca palate su cluburi pentru taranii de vin de prin jurul orasului. Palmieri si lei asta or sa puna in loc. Priviti ce arhitectura are imobilul si plangeti-i de mila. Suna trist dar noi, oamenii de rand suntem vinovati ca nu stim sa iesim in strada pentru valorile culturale pe care le mostenim. Sa nu mai asteptam toti burtosii de la primarie si de prin jur sa aiba grija de acestea…
  Ma bucur in schimb ca chiar si acum acest site a semnalat aceasta problema, bravo, e un inceput.

  • george spune:

   documenteaza-te cine detine cladirea si dupa mai discutam. Tu i-ai lasa pe astia de la Ziarul de pe net sa-ti intre in casa chiar daca usa este inchisa!?

   • Maria spune:

    Cladirea este proprietate publica si nu are usi.Consiliul Judetean si-a batut joc de ea si a dat-o inapoi Falticeniului.”Astia de la Ziarul de pe Net” cum le spui tu au facut un lucru corect si se vede din coment ca ai o problema cu ziarul nu cu subiectul.Esti interesat sa denigrezi ziarul.O cladire de patrimoniu este in paragina si tie iti arde de ziaristi.Bravo.

    • george spune:

     oricum ar fi este o proprietate privata. Sa zic ca-ti intru in casa fara acceptul tau si ma gasesti in casa, cum poti clasifica asta. Asa cum stii si tu acea zona are gard, si pozele sunt si din interiorul cladirii.
     Maria daca este o proprietate publica tu poti intra in Muzeul Irimescu la ora 23 fara sa ai permisiunea paznicului sau conducerii!?

     • Maria spune:

      Cladirea nu are gard,nu are usi si este un obiectiv de interes public si de PATRIMONIU.Proprietate publica deposedata de bunuri.Nu este muzeul Irimescu,nu are tablouri sau valori.Este un WC,na!Primarul Coman i-a lasat pe muncitorii de la 3 T si muncitorii de la Botosani sa puna utilajele acolo si ei isi faceau nevoile in cladire.Intra drogati,intra nebuni,eu stau in zona si ma plimb seara pe acolo si nu au voie ziaristii?Iar prin curte ajung acasa doua familii.Ziaristii trebuie sa semnaleze greselile administratiei.Sa stea sa cada si dupa ce se demoleaza pot sa scrie?De la balarii nu vezi mare lucru din strada.Bravo Ziarul de pe Net.Imi pare rau pentru dumneavoastra George dar sunteti partinitor si un dialog cu dumneata nu imi doresc.Nu vreau sa va jignesc dar sunteti contra Ziarului si cred ca interesat.Sarbatori linistite!

 3. George spune:

  Domnule Puscasu, va felicit pentru articol. Aveti dreptate, avem un mare dar de a cauta scuze pentru lasitatea noastra civica.
  Este pacat ca stam cu mainile in buzunar si asistam la demolarea istoriei noastre, atata cat a mai ramas.
  Comunistii au demolat Falticeniul cu buldozerele, cei care au stapanit orasul dupa revolta din decembrie cu incompetenta si avaritia, iar noi ceilalti .cu indiferenta

 4. george spune:

  http://prntscr.com/9kc3ir

  este gard sau nu este?

  Art.80 – Pot fi îndeosebi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
  […]
  c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane, dacă aceasta nu se află intr-un loc public;
  d) difuzarea de imagini ale persoanei, filmată in propria locuinţă sau in orice alte locuri private, fără acordul acesteia;
  e) difuzarea de imagini care prezintă interioare sau aspecte exterioare ale locuinţei private, fără acordul celui care o ocupă in mod legal;

  • Maria spune:

   Nu va este rusine sa mintiti cu nerusinare?Fotografia este veche si se vede dupa trotuarul vechi.Acum sunt pavele ca in tot orasul Falticeni dupa un model de la Suceava.Gardul de la strada este pus la pamant de muncitorii lasati de primarul Coman sa isi faca nevoile intr-o cladire de patrimoniu.Unde este masina este gard?Textul de lege extras de dumneata demonstreaza ceea ce am spus.Aveti o misiune contra Ziarului de pe net.Am convingerea in clipa aceasta ca au avut dreptate cei care au dat coment ca PSD a pus postaci pe ziarul de pe net si dumneata esti unul dintre ei.Nu va voi mai raspunde unor comentarii viitoare si voi considera ca este o jignire pentru cititorii ziarului sa va permita ziaristii sa aruncati cu noroi in mine.Sa va fie rusine ca in loc sa va pese de o cladire de patrimoniu va pasa de interesele partidului.

 5. DORU spune:

  George eu cred ca tu tii cu ursu,ca altfel ar cam trebui sa taci sau sa te ascunzi si nu ai mai vorbi de proprietati private.Ar fi bine ca cel care te pune sa scrii sa-ti ceara banii inapoi.Bati campii baiatule.

 6. AI!AI!AI! spune:

  Citeaza unii la articole de lege in mod tampit!Ca sa aduca cineva atingere unei vieti private,trebuie ca mai intai sa existe o persoana care sa aiba o viata privata acolo.Nema astfel de persoane!Doar daca mister jorjica locuieste cumva acolo!Iar expresia este ca pot fi nu ca sunt.Justitia are printre altele doua tipuri mari de norme juridice:dispozitive si imperative.In ceea ce ai citat este vorba despre norme dispozitive.ca atare ele nu se aplica automat ,ci exista alte stari juridice care sa impuna asta,printre care persoana cu drep procesual,care sa se constituie in parte vatamata in mod real juridic si sa reclame atingerea interesului ei legal!Nema astfel de persoana!Asa ca mister jorjica nu mai fa pe juristul analfabet si mergi la cursuri de initiere juridica la Pocreaca!

  • diana spune:

   Eu cred ca George are oarecum dreptate.De ce!? sa ne gandim la tribunale, cum se face ca peste tot si la tv si in ziare fotografierea se face exact pana la intrarea in cladire. Cum se face ca in mai toate manastirile fotografierea este interzisa,si fotografului i se permite sa faca poze doar dupa ce achita o oarecare taxa (a se vedea manastirea Probota.)

   • Dani spune:

    La tribunale se filmeaza si inauntru.Nu ai vazut imagini cu Becali,Borcea?La biserici filmezi daca platesti!Nu este ilegal popii vor bani.

 7. Mima spune:

  Dl. George nu v-ar fi rusine sa faceti aici propaganda in halul asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string kvHKPw to the field below: