Piețar de Fălticeni: Combinații și dusmănie (2)

de | oct. 11, 2015 | Reportaje, Știri | 2 comentarii

 piata Falticeni 09.10.15(10)

După ce ne punem la punct burțile, zicem că n-ar fi rău dacă am mai da o scurtă raită prin piață, chiar dacă adie vânt de iarnă.  Ne izbim de un prieten care iese cu o pungă cu hribi.  Ne zice vesel, nevoie mare,  “fă-le o poză, că mă duc să-i pun pe foc”.  Nu percutăm, dar asta nu înseamnă că nu rămânem amici.  În parcare, un bărbat între două vârste, echipat cu mănuși, e cam pleoști“De-acuma o să meargă șmecher vânzarea”.  Se trage spre noi, știe că scriem la ziar.  “Dușmănia e mare pe-aici, sunt combinații, fiecare cum se descurcă”.   La un moment dat aproape că se face alb la față. “Vine șefu’ greilor!”  Ne învârtim, ne uităm și ne cade fisa. Era polițistul de la Cercetări Penale, om cunoscut de toți piețarii. Vorbește cu respect. “Știe tot ce se întâmplă aici, nu poți să dai o beșină, că află”. Omul legii se oprește mai încolo, stă de vorbă cu o precupeață, apoi pleacă.  Noi am fost ochiți de mult, de când am început să facem poze. Adică din episodul 1, pe care l-ați citit ieri.

piata Falticeni 09.10.15

Apropo de poze, vrem să tragem câteva cadre mai de aproape cu corturile. Prima reacție e să fim avertizați să ne ținem la distanță, că, vorba aia, poate fi periculos.   “E unul mare, ce poți să-i faci ?  Sunt combinații, nu dau nume, dar sunt șmecheri.  Eu unul nu mă bag”.  Interlocutorul intră în vorbă cu clienții, mai încearcă o glumă, dar nu-i râsul lui.  Nu se simte prea bine în compania noastră, e clar.  Înțelegem cum stă treaba și ne mutăm.  Suntem luați din scurt de un tip care își are acolo propria afacere.  „Ce-i cu treaba asta ? Mă și filmezi sau numai verbal ?  Ne prezentăm, el face la fel, dar nu vrea să-și vadă numele publicat.  Asta e, nu-i primul, nici ultimul.  Îi dăm de-nțeles că n-am venit la război și că, în general, oamenii se pot înțelege chiar dacă au viziuni diferite asupra vieții.  Ca să mai destindă atmosfera, ne spune chestia aia cu  dacă respecți clientul și dai marfă bună, treaba merge bine.  Luăm marfa de la producători, de la en-gross”.   Vinde struguri și mere.  Fin expert, solicită o cumpărătoare să ne spună cum îi duce el câteodată marfa acasă.  O altă femeie îi ține isonul  „Cine o să mai fie ca mine din Fălticeni, dată la ziar ?”  Adevărul că îi cam purtăm noroc.  Se face coadă la cântar.

 piata Falticeni 09.10.15(4)

Mai într-un colț stă liniștit un domn care vinde hribi.  27 de lei kilul.  Ne zice de mai multe ori că a lăsat prețul jos de la 30 de lei.  Ce se vede, atâta avem” spune repede, prevăzător, chiar dacă nu l-am întrebat.  Când aude, un trecător e supărat foc  „Hai, bă, mă lași ! Mai pun câțiva lei, iau un kil de carne și fac trei feluri de mâncare”.  Din boxele unui bar nu se aud, culmea, manele, ci muzică de fanfară.  Înăuntru animație și voie bună.  Dăm peste un tip care face diverse chestii prin piață, ați înțeles ce vrem să spunem….  E supărat :  „Vin ăștia, numai îmi dau de lucru. Vin să-și cumpere țigări, de alea de contrabandă. N-ai ce să le faci”.  Un nene care vinde tot felul de chestii de plastic vrea să-i facem o poză.  Lângă el apare o femeie, MARICICA JITARIU, care are pe tarabă de toate, de la ceaiuri la miere de albine. 

piata Falticeni 09.10.15(7)

“Fă-mi și mie măcar o poză, să ne vadă lumea, dacă nu altceva”.  Colegul MIȘU nu așteaptă să i se mai spună o dată.  Vedem lângă masă o candelă aprinsă.  “Mai aprind, mai fac câte o rugăciune, așa-i bine”.   Ne uităm de-a lungul tarabelor. Măcar lumina candelei să mai curețe combinațiile și dusmăniile…

SORIN NICA

MIHAI SPÎNU

piata Falticeni 09.10.15(3) piata Falticeni 09.10.15(2) piata Falticeni 09.10.15(6) piata Falticeni 09.10.15(5) piata Falticeni 09.10.15(9) piata Falticeni 09.10.15(8)

Termeni și CONDIȚII
 • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
 • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
 • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
 • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

2 Comentarii

 1. Andrei Cojocaru

  Daca e un comert mai civilizat ca alta data e datorita investitiei facute in noua piata din Falticeni de catre fosta administratie locala impreuna cu,consilierii de dreapta.Altii au venit si nu stiu cum sa faca sa subordoneze activitatea comerciala primarului si acolitii sai un exemplu alt tov.Guliga care cere dijma de la comercianti fara scrupule dar bietii de ei nu pot sa reclame ca primaru le trimite controale pe cap mai ales ca misuna politia zi de zi sa-l informeze pe primar ce si cum se intampla in piata.PSD a monopolizat tot in Falticeni deci aveti grija ce votati in 2016.

  Răspuns
  • M.Bin

   PSD a monopolizat la fel in toata tara, nu numai in Fălticeni, si indicatiile pretioase pleacă de la centru, dupa vechea schema a comunistilor. Dar nici PNL nu are reprezentanți cu verticalitate…asa ca…..pleacă ai noștri vin ai noștri, noi ramanem tot ca prostii….

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest