Primarul COMAN își bagă tenișii în memoria profesorului Vasile CIUREA(comunicat de presă) - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Atitudini  >  Articolul curent

Primarul COMAN își bagă tenișii în memoria profesorului Vasile CIUREA(comunicat de presă)

De    •   Publicat acum 4 ani, 16 iulie 2015   •   2 comentarii

Primarul Coman își bagă tenișii în memoria profesorului, arheologului, geografului, numismatului, publicistului, primarului, prefectului, deputatului, senatorului, omului politic liberal Vasile Ciurea

 biblioteca

Anul trecut s-a împlinit veacul de la înființarea Muzeului Folticenilor, una dintre primele instituții de acest gen din România. Găzduit de clădirea în care astăzi funcționează biblioteca municipală, muzeul a fost opera de căpătîi a profesorului fălticenean Vasile Ciurea. Ideea înființării muzeului i-a aparținut lui Vasile Ciurea. Piesele muzeului, de o varietate extraordinară – de la vase de Cucuteni la urice ale domnitorilor Moldovei -, au fost căutate, depistate, negociate și, cele mai multe, plătite din salariul lui Vasile Ciurea. Clădirea și curtea muzeului, astăzi „ocupate” de biblioteca municipală, au fost cumpărate de la boierul Constantin Cantacuzino-Pașcanu prin subscripție publică inițiată de Vasile Ciurea. Faima muzeului, păstrată și în anii comunismului, a deranjat la un moment dat politruci înalți de la Suceava. Muzeul a fost desființat în 1972, clădirea căpătînd funcțiunea de bibliotecă. Piesele muzeului au fost împărțite, „date în custodie”, și sunt astăzi expuse în muzee din Iași, Suceava, Bacău și Piatra-Neamț. A mai rămas ceva, puțin, și în Fălticeni, la Ape și la Irimescu. Vasile Ciurea a supraviețuit un an – teribil apus – desființării muzeului care avea să se confunde cu numele lui.

Iată că, la puțin peste un veac de la înființarea Muzeului Folticenilor, ce a fost de neatins este atins. Miercuri, 15 iulie 2015, primarul Coman și-a băgat tenișii în memoria profesorului, arheologului, geografului, numismatului, publicistului, primarului, prefectului, deputatului, senatorului, omului politic liberal Vasile Ciurea. Gardul viu dinspre Ana Ipătescu al curții fostului muzeu a fost tăiat. Aproape jumătate din curte a fost decopertată. Se pare că se pregătește terenul pentru o parcare auto. Nu știm, nici nu am întrebat, de multe ori primarul Coman a declarat că nu știe ce, nu știe unde. Știm însă că clădirea bibliotecii (fostului muzeu) se află pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, întocmită în 2010. Mai știm că, potrivit legii, monumentele istorice au o zonă de protecție (o rază de 100 de metri în cazul localităților urbane) în interiorul cărora nu se poate construi sau nu pot fi efectuate lucrări care să pună în pericol, să polueze sau să diminueze vizibilitatea monumentului istoric. Și mai știm sigur că pentru intervenții în zona de protecție a monumentelor istorice este nevoie de avizul de la Patrimoniu Național. Ce vrea să facă primarul Coman în curtea profesorului Vasile Ciurea? Are primarul Coman avizul de la Cultură?

 

Comunicat de presă

PNL Fălticeni

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 16 iulie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 16, 2015 @ 3:45 pm
 • Sub: Atitudini, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

2 comentarii

 1. costi spune:

  prostul moare de grija altuia,voi nu aveti unde parca masinile si nu mai puteti de boschetii aia car fi a lui ciurea ,sunteti mari cultivati,lasati primarul sa-si faca treaba nu-l mai incurcati

 2. Grig spune:

  Poate ca ce spuneti dv, aveti dreptate,despre terenul de la biblioteca, nu stiu prea bine.

  cred ca titlul articolului si repetarea lui “își bagă tenișii în memoria profesorului” poate trebuia exprimat “ignora”, sau “nu ia in seama”, sint atitea subsitute elegante…
  Dupa cum obesrvati, si rapunsul domnului de mai sus, Costi, e in acelasi ton.
  “nu mai puteti de boschetii aia”

  Vorba scrisa sau rostita, e ca puful de gisca in perna: taie perna, si vintul ia penele si le imprastie in patru zari. Niciodata nu le vei putea aduna, sa le pui la loc in perna.

  Fiind cuvint scris, si “că clădirea” era : ca, ea, cladirea”, dar poate e o scuza, nu e imensa greseala.
  Cu multumiri, Grig, omul din povesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Oo3l7i to the field below: