ÎNTREBĂRI DIRECTE cu LARISA PĂLIE: “Iubesc proza psihologică pentru că mă obligă să îmi antrenez toate simţurile”

 Larisa Palie CN Nicu Gane (2)

Fălticenenii (și nu numai) au aflat în premieră din Ziarul de pe Net că ai reușit calificarea la etapa internațională a olimpiadei la limba şi literatura română.  Cum a fost la etapa națională, la care ai obținut locul 2 ?

Cred că olimpiada a fost una dintre cele mai intense perioade din punct de vedere emoţional din viaţa mea.  Nu mi-am dat seama în niciun moment când s-a terminat totul.  Săptămâna a început cu multe temeri, speranţe la un rezultat mulţumitor şi s-a terminat cu un adevărat miracol pentru mine, exprimat prin sincere lacrimi de bucurie. Premiul a venit ca o încununare a muncii de 12 ani de zile, timp în care am evoluat treaptă cu treaptă, de la a scrie până la a-mi definitiva stilul de a crea eseuri originale care să atragă atenţia prin concizie şi claritate.

Ești în ultimul an la Colegiul “Nicu Gane” Fălticeni, ce îți place să citești ? 

În ceea ce priveşte lectura, mă pasionează romanele subiective, cele care mă fac să mă transform în confesor al naratorului.  Iubesc proza psihologică pentru că aceasta mă obligă să îmi antrenez toate simţurile în descoperirea caracterului ascuns al personajelor.

Larisa Palie CN Nicu Gane (1)

Cred că o contribuție importantă la formarea ta a avut profesoara Daniela Pavel…

Da, doamna profesor Daniela Pavel e, mai presus de profesor, confesor şi prieten. Nu am obţinut acest premiu doar prin felul în care ea m-a învăţat să percep această materie ca un univers intrinsec, ci şi pentru că m-a făcut să trec dincolo de propriile temeri. De la ea am învăţat că limba şi literatura română este subiectivism transpus într-un grai aparte, autoreferential. Totuşi, nu pot să omit numirea fostei mele doamne diriginte Alina Pintilii, cea care m-a încurajat în permanenţă şi mi-a sugerat sa continui drumul pe portativul ce poartă pecetea Logosului primordial. Dincolo de pregătirea didactică, trebuie să o amintesc pe Mama ca sprijin necontenit în nopţile de insomnie şi în zilele în care deznădejdea mi-a umbrit speranţa. Prin Mama, prestanţa mea e o încununare a iubirii, respectului şi dăruirii.

Cum te pregătești pentru olimpiada internațională care va avea loc la Constanța între 2 și 6 septembrie ?

Momentan îmi centrez atenţia pe bacalaureat si pe admiterea de la facultate. Probabil că studiul intens şi pregătirea propriu-zisă va începe după această perioadă atât de importantă din viaţa mea, cea care mă pregăteşte de preluarea cârmei propriei vieţi.

Ştiu că citești ZdpN.  Spune-mi sincer, ce nu îți place la acest ziar ?

Nu cred că am aspecte negative pe care ar trebui să le semnalez. Îmi place la voi faptul că daţi atenţie valorilor tinere, aspect destul de neglijat în ziua de astăzi. Mă gândesc mereu că e importantă această promovare pentru ca viitorul de mâine să fie încununat cu ramuri de măslin.

Rubrică realizată de 

           ALMA GAVRIL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string jHnRIE to the field below: