Blocul de piatra de la Hartop va fi distrus de autoritatile locale - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Blocul de piatra de la Hartop va fi distrus de autoritatile locale

De    •   Publicat acum 5 ani, 27 ianuarie 2015   •   Fara comentarii

Foto arhiva Gandul.info

Foto arhiva Gandul.info

Dupa cum va informam in editia de ieri, 26 ianuarie 2015, primarul comunei Hârtop Toader GRADINARIU, i-a anunţat în jurul orei 16.30, pe reprezentantii ISU Suceava că imobilele unor cetăţeni care locuiesc pe strada Viei sunt amenintate de desprinderea unei bucăţi dintr-o stâncă aflată pe dealul din vecinătate şi mişcarea acesteia spre piciorul pantei, cu aproximativ 30 de centimetri.

La fata locului s-au deplasat imediat un echipaj de la Detaşamentul Fălticeni şi grupa operativă de la ISU, sub comanda primului adjunct al inspectorului şef, pentru monitorizarea fenomenului.

În urma recunoaşterilor în teren s-a confirmat existenţa formaţiunii stâncoase la aproximativ 150 de m de locuinţele unor cetăţeni, stabilitatea precară a rocii- formă circulară cu diametrul de circa 4 m- punând în pericol patru case şi trei anexe.

“În aceste circumstanţe s-a luat hotărârea evacuării – de comun acord cu cetăţenii, a şapte persoane (dintre care un copil) şi restricţionarea circulaţiei în zonă. Persoanele evacuate s-au cazat la rude şi cunoştinţe din localitate.
Pe timpul nopţii s-a supravegheat permanent perimetrul.
Astăzi, din ordinul Prefectului judeţului Suceava, o comisie interinstituţională s-a deplasat în zonă pentru stabilirea cauzei producerii fenomenului geomorfologic, evaluarea riscului şi stabilirea măsurilor de îndepărtare a pericolului.
Comisia a stabilit faptul că, din cauza solului nisipos, îmbibat cu apă, şi în condiţiile hidrometeorologice specifice acestei perioade, exită în continuare pericolul prăbuşirii sau deplasării stâncii.
Comisia a constatat, de asemenea, faptul că duritatea rocii este scăzută.
În aceste condiţii comisia, a propus Prefectului judeţului, ca soluţie de primă urgenţă, fărâmiţarea în situ a formaţiunii stâncoase prin acţiune mecanică, după ce în prealabil vor fi luate măsuri de ancorare a blocului de piatră cu cabluri de forţă şi de securizare a unui perimetru corespunzător” , se precizeaza in comunicatul de presa al ISU Suceava.

 

Sorin NICA

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 ani, 27 ianuarie 2015
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 27, 2015 @ 2:19 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 9QmAU4 to the field below: