Noi pagube colaterale la “Nada Florilor” (fotoreportaj)

de | iun. 26, 2013 | Știri | 1 comentariu

 

DSC044711.        Cǎ tot n-aveam ceva mai bun în plan, ieri searǎ m-am fǎcut ascultǎtor – al unui post de radio din Suceava, la care, n-o sǎ mǎ credeţi, am dat peste primarul Cǎtǎlin COMAN.

 

Tocmai ataca nişte mingi care i se aruncau la fileu de cǎtre reporter, plângându-se cǎ lumea-l face, de-o vreme, lotru, pentru cǎ ar fi permis tǎieri ca-n codru din parcul “Nada Florilor”.

 

Nici nu mi-a venit a crede urechilor ce mi-a fost dat sǎ aud din gura d-sale.

 

 

 1. DSC044722.                Anume:

 

Cǎ, la “Nada Florilor”, s-au tǎiat vreo 40 de copaci marcaţi de bǎtrâneţe şi pregǎtiţi pentru tǎiere de 3-4 ani. Ce mai conteazǎ cǎ fostul primar Vasile TOFAN declarase pentru ZdpN cǎ în timpul mandatului sǎu nu s-a întâmplat nimic deosebit în astǎ privinţǎ, fǎrǎ decât o amendǎ, parcǎ, atunci când i s-a fǎcut loc, între verdeaţǎ, sǎlii de sport. Și nu știm de ce nu s-au tăiat mai întâi uscăturile din tot parcul ( ia la foto ce știe meseriașul pozar, copaci uscați la câțiva metri de pista de alergare, lângă aleile din parc!!!) și au fost cosmetizați de la firul ierbii 40 de bucăți la paușal, și nu câte 3-4 pe an ca să se cruțe versantul. În loc de verzituri s-ar fi găsit 40 de uscături, ce-i drept fără utilitate de bătut în cuie.

 

DSC03611Cǎ, la penultima furtunǎ, ar fi cedat 5 copaci. Pǎi, asta le-ar fi dat de scris “vuvuzelelor primǎriei” nu mai puţin de douǎ luni, la foamea lor de subiecte de-a gata.

 

Cǎ s-a gândit cǎ arborii ar putea sǎ cadǎ, de verzi ce erau, peste nişte familii cu câte doi copii ce s-ar fi plimbat, fǎrǎ diplome de cǎscaţi, prin parc. Dar la cei ce se-mpiedicǎ în burţile de bere când urcǎ de la Debarcader cǎtre bolizii parcaţi în faţa cabanei sau a sǎlii de sport nu se gândeşte chiar nimeni, dom’ primar? Lor cine sǎ le facǎ un drum peste care sǎ nu cadǎ copacii? Sau îi lǎsaţi sǎ facǎ slalom, în continuare, printre arbori şi boscheţi, într-un numǎr suficient de labe şi cu privirile împǎienjenite de fumul grǎtarelor din vale!

 

DSC04474Cǎ s-au obţinut toate avizele necesare tǎierii. N-am înţeles dacǎ în prealabil sau post-factum. De parcǎ  Ocolul Silvic Fǎlticeni n-ar fi emis în mod eronat nicio autorizaţie de exploatare a masei lemnoase (şi ce n-ar face ei pentru ştim noi cine! – ca sǎ nu-i mai pomenesc pe oamenii deputatului Stan).

 

Dar, ce-a pus capac la toate, a fost afirmaţia primarului COMAN, pe care nu mǎ pot abţine sǎ n-o citez în toatǎ splendoarea:

…am plantat 6000 de copaci şi o sǎ mergem anul viitor la capǎtul strǎzii Broşteni şi o sǎ vedeţi ce frumuseţe de pǎdure o sǎ iasǎ acolo… O sǎ mergem şi-n alte pǎrţi, inclusiv în parcul de la “Nada Florilor”, unde s-au plantat la fel: câteva sute de salcâmi, câteva sute de molizi, câteva sute de stejar roşu, pǎducel, mǎceş şi tot ceea ce cei de la Direcţia Silvicǎ, specialiştii, ne-au recomandat […] au şi pus la dispoziţie într-un parteneriat”.

 

DSC044473.        Drept sǎ vǎ spun, cum pe strada Broşteni n-aveam treabǎ şi nici la anul nu cred sǎ-mi fac, ce mi-am zis: ia, sǎ nu mai aştept un an ca sǎ vǎd cum stǎ treaba la “Nada Florilor”. Aşa cǎ, dupǎ ce sǎptǎmâna trecutǎ am fost oripilat de masacrarea arborilor de-acolo, ar fi pansament peste ranǎ sǎ mǎ bucur, chiar astǎzi, la vederea puieţilor plantaţi cu atâta generozitate de Primǎrie.

 

Zis şi fǎcut. Mi-am urnit fizicul dinspre restaurantul “Parc” (de la porţile stadionului) cǎtre Debarcader: nimic. Am urcat printre târșuri spre locuinţele sociale inutile ale fostului primar Cornia – iarǎşi nimic. Doar o cioatǎ nemarcatǎ – tot ce-a mai rǎmas dintr-o salcie uriaşǎ vizitatǎ de drujbǎ, alǎturi de-un morman de crengi uscate.

 

DSC04479Mai la deal, dupǎ terenul de bitum, câţiva arbori uscaţi – semn cǎ igienizarea nu este o urgenţǎ pentru ei, ci numai pentru arborii verzi situaţi pe versanţi.

 

Pe laturile stadionului, în interior, lipiţi de gard, zeci de plopi uscaţi pe jumǎtate îndepǎrteazǎ cu prezenţa lor ostentativǎ şi netoaletatǎ toate familiile cu câte doi copii care-ar vrea sǎ vinǎ la meci, dar se tem de cǎderile de copaci.

 

Mǎ plimb pe aleea de lângǎ stadion, în partea dinspre Debarcader, şi nu vǎd decât vegetaţie care creşte de la sine. Mâna omului a acţionat ceva mai încolo(doar că a retezat și nu a plantat), dupǎ izvor, la capǎtul aleii, unde terenul hleios şi prematur chelios are toate şansele sǎ alunece în iaz.

 

 

DSC044614.        Inutil strǎbat zona în care, mai ieri, angajaţii Primǎriei erau prezenţi, cu cǎţel şi cu ponei: nici tu puiet de salcâm, nici tu puiet de molid, nici stejar roşu, nici nimic.

 

Inutil s-a adresat Primǎriei şi directorul ZdpN, Sergiu JIPA, interesându-se care este stadiul amenajǎrilor anunţate de dl primar Cǎtǎlin COMAN în zona “Nada Florilor” – cale de acces, terasǎ etc., dacǎ au fost emise autorizaţii de construire, dacǎ investeşte cineva acolo şi ce planuri are municipalitatea.

 

Rǎspunsul a fost evaziv.

 

DSC04465De aceea, ne bazǎm încǎ o datǎ pe cititorii noştri, ale cǎror comentarii, de cele mai multe ori pertinente, le aşteptǎm cu interes, pentru a afla ceea ce Primǎria nu este dispusǎ sǎ lǎmureascǎ:

–         când a solicitat Primǎria punerea în valoare a unor arbori specia plop; numǎrul şi data adreselor prin care a fǎcut-o;

–         numǎrul Carnetelor de inventariere prin care au fost marcaţi arborii (fotografiile prezentate în articolul nostru anterior legat de acest subiect par a arǎta cǎ marcajul este proaspǎt şi cǎ, pe ici-colo, ar fi şters intenţionat);

–         numǎrul actului de punere în valoare a masei lemnoase;

–         persoana juridicǎ/fizicǎ executantǎ a operaţiunii de tǎiere;

DSC04463–         decizia primarului sau hotǎrârea de consiliu datǎ în baza art.123 din Legea administraţiei publice locale;

–         date despre Autorizaţia de exploatare;

–         cum a fost folosit materialul lemnos rezultat ( cca 15-20 m.c. lemn de lucru, 3-4 m.c. coajǎ şi 50-70 m.c. lemn de foc).

 

Abia când vom afla rǎspunsul la toate acestea, ne vom pune cenuşǎ în cap şi vom fi primii care sǎ recunoaştem cât de cârcotaşi suntem şi cât de transparente şi de legale sunt activitǎţile celor pe care i-am ales sǎ cheltuiascǎ, pentru noi, banii publici şi sǎ aibǎ grijǎ de bunurile municipiului.

 

Filip MERARU

Ziarul de pe Net 

DSC04475 DSC04480

Termeni și CONDIȚII
 • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
 • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
 • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
 • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
Sergiu jipa

Sergiu jipa

Redactorul-șef

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Content settings. You can also style every 

1 Comentariu

 1. faleza

  Asta este sport de partid, cum minte Ponta fara nici cea mai mica remuscare, asa mint toti, inclusiv Coman. Eu l-as invita sa mearga frumusel sa arate unde sunt plantati acei arbori.

  Răspuns

Confirmări/Notificări

 1. Pontosul Pabforiu de la pontonul “Nada Florilor” « Ziarul de pe Net Ziarul de pe Net - [...] faleza în Noi pagube colaterale la “Nada Florilor” (fotoreportaj) [...]

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest