Divorțezi și vrei partaj? Hai să vedem cât te costă! - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Divorțezi și vrei partaj? Hai să vedem cât te costă!

De    •   Publicat acum 7 ani, 17 martie 2013   •   2 comentarii

 Până acu’ câțiva ani în urmă, Legea 146/1997, a taxelor de timbru, prevedea ca, în cazul unui partaj de bunuri comune între doi foști (sau actuali) soți, taxa de timbru datorată statului era de 19 lei iar la partajul succesoral taxa era în cuantum de 57 lei.

În schimb, prin modificările apărute, noile taxe la partaje ajung lejer la 5000 lei. Că fără 10.000 lei – o sută de milioane de lei vechi – nu prea ai ce căuta la judecătorie să faci un partaj.

Știu ce vorbesc și printr-un calcul simplu o să vă dovedesc că așa este.

Taxa de timbru, în cazul partajelor, este de 3% din valoarea bunurilor supuse împărțelii. În cazul bunurilor imobile, terenuri sau construcții, nu veți plăti taxa așa cum vreți dumneavoastră, ci în funcție de ce zice grila. Spre exemplu, la o casă din cărămidă, construită între anii 2001 – 2008, în zona rurală a Fălticeniului, valoarea pe mp este de 50 euro. Dacă acea casă are, să zicem 100 mp, ar ieși cam 5000 euro valoarea la care se calculează, adică aproximativ 22.000 lei. Pe care dacă-i înmulțim cu 3%, avem așa, pentru început, 660 lei.

Mai adăugăm și 1000 mp teren C+C, tot în zona rurală, unde avem 4 euro/mp, adică 4000 euro. Valoarea taxei în acest caz ar fi de 528 lei.

O expertiză topocadstrală pentru identificarea și evaluarea terenului ajunge cam la 1500 – 2000 lei în speța de față, iar cea pentru evaluarea construcției, cam 1000-1500 lei.

Dacă adunăm, ajungem la aproximativ 4500 lei. Și atunci, unde e suta de milioane?

În orașul Fălticeni, valoarea pe mp pentru case, 2001 – 2008, este de 120 euro. La teren, în zona A, este între 25 și 17 euro/mp.

Vă invit pe dumneavoastră să faceți calculele și cred că depășim cei 5000 lei numai pe taxa de timbru. Și dacă ar fi numai aceste taxe, ce ”bine” ar fi. În cazul partajelor succesorale, hotărârea se comunică și la ANAF unde mai sunt de achitat alte impozite și taxe.

Cam asta este la ora actuală. Există și situații când nu vi se spun aceste lucruri de la bun început, pe lângă multe altele, dar e bine să le știți, să aveți o idee cam ce vă așteaptă în cazul unui partaja de bunuri comune sau succesoral. Din punctul meu de vedere, orice justițiabil trebuie să știe că un proces îl poate costa o anumită sumă de bani.

Sigur, există și instituția ajutorului public judiciar, stabilită prin Ordonanța de Guvern 51/2008 modificată, dar nu trebuie să aveți de loc venituri sau situate sub cifra de 600 lei pentru a beneficia de prevederile acesteia, referitoare la scutirea totală sau parțială de la plata taxelor.

Trebuie avute toate aceste aspecte în vedere în momentul în care ne gândim să pornim un proces sau suntem chemați în judecată, deoarece partea materială nu este și nu trebuie să fie neglijată.

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 17 martie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: martie 17, 2013 @ 8:41 am
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

2 comentarii

 1. Ioana spune:

  Daca vreti sa evitati cele expuse mai sus de domnul avocat, sa cheltuiti mult mai putini bani ( sa nu platiti avocati, taxa de timbru, etc. ), timpul de rezolvare sa fie foarte mic ( de la 1 zi la cateva saptamani ), sa aveti parte de totala confidentialitate ( sedinte private ) si sa ajungeti la o intelegere doar de parti acceptata si neimpusa de o terta persoana ( judecatorul ), solutia este sa va prezentati la MEDIATOR si sa incheiati un contract de MEDIERE. Este calea cea mai simpla de rezolvare a conflictelor.

 2. Andreea spune:

  Daca vreti sa evitati toata aceasta poveste expusa foarte bine dealtfel de domnul avocat, sa cheltuiti multi mai putini bani decat in cazul unui proces in instanta ( avocat, taxa de timbru ), sa aveti parte de totala confidentialitate ( sedinte private ), sa finalizati toate aceste neplaceri intr-un timp foarte scurt, solutia este DOAR MEDIEREA! Prezentati-va la un MEDIATOR, incheiati un CONTRACT DE MEDIERE si numai asa veti obtine o rezolvare a conflictului cu hotarari care va apartin in totalitate, rezolvare neimpusa de o terta parte ( judecator sau arbitru ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string runONs to the field below: