Sfaturi de la avocatul Zoița: Taxa de poluare...leac are! - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Sfaturi de la avocatul Zoița: Taxa de poluare…leac are!

De    •   Publicat acum 7 ani, 30 ianuarie 2013   •   Fara comentarii

Taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, taxa de mediu, mai nou timbru de mediu ….

Pe lângă multitudinea de taxe ce ne împovărează, după anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, a fost stabilită și celebra de acu’ taxă de primă înmatriculare pentru autoturismele ”second hand” cumparate din U.E., în locul taxelor vamale ce se achitau până la acel moment.

Cu toate că au purtat diferite denumiri, instanțele de judecată din România au apreciat că aceste taxe încalcă tratatele  UE la care țara noastră este parte, motiv pentru s-a apreciat că aceste taxe sunt nelegale si, la cererea persoanelor ce le-au achitat, au dispus restituirea lor.

Motivarea de restituire este aceea că taxa de poluare nu este conformă cu Tratatul UE, respectiv cu art. 25 şi art. 90, deoarece taxa de poluare se percepea numai pentru autoturismele înmatriculate în Uniunea Europeană şi reînmatriculate pentru prima dată în România, în timp ce pentru autoturismele deja înmatriculate în România, la o nouă înmatriculare taxa nu mai era percepută.

Ceea ce vreau sa vă spun în continuare este ca aceste taxe se restituie de care Administrațiile finanțelor publice unde sunteți arondați, în baza unor hotărâri judecătoresti definitive si irevocabile.

Dintre multitudinea de cereri de restituire, unele au fost formulate prin intermediul unor avocați care îți făceau ”reclamă” – deși legea 51/1995 interzice cu desăvârșire așa ceva – că ar fi singurii abilitați și specializati în acțiunile ce vizau recuperarea acestor taxe.

Trebuie avut în vedere că orice avocat vă poate da sfaturi cu privire la modul de recuperare a acestor taxe si, mai mult de atât, onorariul pentru aceste taxe este în general redus de instanțele de judecată, dacă se consideră că este exagerat.

Orice justițiabil trebuie să știe că dobânda fiscală achitată de Administrațiile finanțelor publice este un drept de care trebuie sa beneficieze, în conformitate cu prevederile art. 124 din Codul de procedură fiscală și nu reprezintă sub nicio formă un ”merit” al celui pe care îl mandatați să vă apere interesele.

Oricum, după opinia mea, noua taxă intitulată ”timbru de mediu”, va avea aceeași soarta ca și predecesoarele sale, cât timp nu se respectă Tratatul U.E.

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 30 ianuarie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 30, 2013 @ 2:14 am
 • Sub: Avocat, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 7LnSf1 to the field below: