Dreptul la despăgubiri - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Avocat  >  Articolul curent

Dreptul la despăgubiri

De    •   Publicat acum 7 ani, 22 ianuarie 2013   •   Fara comentarii

Potrivit art. 14 alin. 2 cod proc. pen., în cursul procesului penal partea vătămată se poate constitui parte civilă, respectiv poate solicita obligarea inculpatului, părţii responsabile civilmente sau asiguratorului la plata daunelor materiale şi morale suferite ca urmare a săvârşiri unor infracţiuni.

În cursul desfăşurării procesului penal – şi mă refer aici atât la urmărire/cercetare penală cât şi în faţa instanţei de judecată – partea civilă poate solicita, în cazul infracţiunilor de vătămări corporale din culpă sau ucideri din culpă, produse ca urmare a unor accidente de circulaţie, obligarea asiguratorului de răspundere civilă auto la plata acestor despăgubiri.

Cum, potrivit Legii 136/1995 modificată, asigurarea de răspundere civilă auto este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, tot la fel de obligatorii, pentru societăţile de asigurări, normele legale prin care trebuie să achite daunele provocate persoanelor sau bunurilor implicate în accidente.

Ceea ce nu ştiu cei vătămaţi în drepturile lor prin accidente auto şi care suferă prejudicii materiale, este că societăţile de asigurări, or se fac „că uită” să achite aceste prejudicii or încearcă să „îndrume” victimele într-o direcţie greşită, tocmai pentru a evita plata despăgubirilor.

Societăţile de asigurări, în cazul în care vă cunoaşteţi drepturile, trebuie să vă achite zilele de spitalizare, zilele neremunerate, alimentaţia specială, cheltuielile de deplasare la spitale şi medic legist plus multe alte.

Iar în afara acestor cheltuieli suportate de către victime sau părţile civile, aveţi dreptul şi la repararea prejudiciului moral suferit.

De exemplu, pentru anul 2013 limita de despăgubiri pentru daunele materiale suferite este de 1.000.000 EURO! iar pentru vătămări corporale sau deces este de 5.000.000 EURO!

Cu ajutor specializat, în cazul în care Dvs. sau un membru al familiei este implicat într-un accident rutier, puteţi obţine ca asiguratorul să fie obligat să vă achite daunele suferite, care nu se limitează, aşa cum arătam mai sus, doar la daune materiale ci şi la daune morale.

Este adevărat că nimeni şi nimic nu pot compensa durerea suferită în cazul unor accidente de circulaţie, dar dreptul la obţinerea despăgubirilor nu vi-l poate lua nimeni.

avocat Daniel Zoiţa

avocat@ziaruldepenet.ro

0744.565.118

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 ani, 22 ianuarie 2013
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 22, 2013 @ 1:32 am
 • Sub: Avocat, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string LMIKkK to the field below: