VIDEO  Angajații Primăriei Fălticeni filmați în timp ce dau foc la deșeurile aduse din oraș în depozitul închis de la Antilești. Ei spun că au fost trimiși de șefi să incendieze gunoaiele pentru a putea fi ascunse sub un maldăr de pământ deoarece urmează un control al Gărzii de Mediu  

 • „De la Primărie ne-a trimis, primarul, că trebuie să vină Garda de Mediu în control”
 • Garda de Mediu a amendat Primăria Fălticeni cu 40.000 de lei

 

 

Fălticenenii care locuiesc în zona Șoldănești sunt revoltați deoarece fumul gros și înecăcios rezultat din arderea deșeurilor de la depozitul temporar din vecinătate care a fost închis anul trecut, îi sufocă la propriu. Nici măcar nu pot să își aerisească încăperile și sunt nevoiți să stea cu geamurile închise ca mirosul îngrozitor să  nu le intre și în casă.

Este o situație cunoscută de ani de zile și de autorități, iar riveranii acuză faptul că oamenii Primăriei Fălticeni sunt cei care dau foc deșeurilor și care scapă astfel de gunoaiele depozitate ilegal. Depozitul este închis de anul trecut și legea interzice aducerea altor deșeuri, doar că realitatea bate legea, fapt consemnat și de inspectorii Gărzii de Mediu Suceava.

Acuzele celor care spun că oameniii primăriei aduc gunoaiele și tot ei le incendiază sunt susținute cu probe video pe care le-au trimis împreună cu o sesizare pe portalul Gărzii Naționale de Mediu, direct în atenția celor de la București, pentru că așa au crezut ei că le va fi auzit păsul.

 

 

Așa cum se poate vedea pe înregistrarea video făcută în depozitul temporar de gunoi, angajații Primăriei Fălticeni susțin că au fost trimiși de șefi să pregătească terenul pentru un control așteptat al Gărzii de Mediu și recunosc că ei au dat foc deșeurilor aduse recent din oraș- printre ele și un tomberon din material plastic, de culoare galbenă.

 

 

Redăm o parte din dialogul purtat între unul dintre cei care locuiesc în zonă și angajații primăriei:

Angajat Salubritate: E un buncăr care o fost rau, i-a dat foc în oraș și l-a adus aici că nu mai avea ce să facă cu el.

Cetățean: Și v-a zis să-i dați foc aici?

A.S. : Da

C : Cine a zis?

A.S.: Primăria. Primarul.

C : Lucrați la primărie sau la Goscom?

A.S. : Da, la primărie. Claudiu e..(Claudiu Stratulat, șeful secție salubritate n.r.)…Stratulat.

A.S. : Că mâine vine și bagă tot pământul ăla.

C : Și a zis întâi să dați foc și pe urmă să acopere cu pământ.

A.S. : Da, să nu fie mizerie.

A.S. : Ca să nu fie așa că trebuie să vină Garda de Mediu. Că vin în control.

C : Păi văd aici că scrie Groapă închisă, dar gunoaie tot se aduc.

A.S. : E închisă de anul trecut.

 

 

 • Garda de Mediu a amendat Primăria Fălticeni cu 40.000 de lei

 

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, ne-a declarat că miercuri, 06.05.2020, comisarii de mediu au efectuat un control la depozitul temporar de deșeuri menajere a municipiului Fălticeni, din zona Antilești, după ce pe portalul Gărzii Naționale de Mediu a fost transmisă o sesizare însoțită de o filmare cu arderea unor deșeuri. Depozitul din Fălticeni a fost închis în anul 2019, după deschiderea depozitului ecologic de la Moara, iar toate deșeurile din municipiu,  atât cele colectate de operatorul local Goscom S.A. de la populație și de la societăți comerciale, cât și cele ridicate de Serviciul de salubritate din cadrul primăriei, trebuie duse acolo. Depozitarea deșeurilor pe platforma amenajată în Antilești este interzisă.

Depozitul temporar situat lângă vechea groapă de gunoi a orașului este în administrarea Primăriei municipiului Fălticeni, care avea ca obligații de mediu acoperirea cu pământ a deșeurilor, consolidarea taluzurilor, închiderea cu gard și poartă și paza obiectivului.

Comisarii Gărzii de Mediu Suceava au descoperit la fața locului aproximativ 10 mașini de pământ și resturi vegetale, 3 mașini de deșeuri din construcții (moloz, resturi de cărămizi, BCA) și 3 mașini de deșeuri din materiale de construcții (resturi de polistiren, folii de plastic, ambalaje, etc.).

Adriana Iordache mai spune că la fața locului nu s-a găsit un foc deschis, doar deșeuri care fumegau, iar reprezentanții primăriei au susținut că deșeurile s-au autoaprins.

 

Primăria municipiului Fălticeni, în calitate de proprietar al depozitului închis, a fost amendată contravențional cu 40.000 de lei: 30.000 lei potrivit legii 211/2011 republicată privind regimul deșeurilor (legea prevede sancțiuni de la 20.000 lei la 40.000 lei) pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și 10.000 lei pentru incinerarea deșeurilor.

De asemenea, primăria s-a ales cu un avertisment potrivit legii 195/2005 privind protecția mediului deoarece nu a respectat obligația legală de a anunța Garda de Mediu cu privire la incendiul izbucnit la depozit.

Comisarii au stabilit o serie de măsuri pe care Primăria Fălticeni trebuie să le pună în aplicare: până la data de 15.05.2020 deșeurile depozitate ilegal să fie ridicate și predate unui agent economic autorizat și să fie reparate porțile și gradul deteriorat. De asemenea, până la 15.06.2020 trebuie să acopere cu pământ taluzurile.

 

 

 

 • Directorul Direcției de utilități publice din cadrul Primăriei nu știe nimic despre deșeurile incinerate

 

Ieri după-amiază l-am contactat telefonic pe Cătălin Costea, directorul Direcției de utilități publice din cadrul Primăriei Fălticeni, în subordinea căruia se află angajații de la salubritate care apar pe filmarea făcută la depozitul temporar și care spun în clar că au fost trimiși de la primărie, respectiv de către primarul Cătălin Coman. Acesta ne-a spus că nu știe nimic despre deplasarea angajaților la depozitul de gunoi și că va analiza cele petrecute pentru a vedea ceea ce s-a întâmplat.

 

 

 • Primăria Fălticeni a recidivat: gunoaie cărate cu tractorul în ziua vizitei ministrului Mediului

 

Primăria Fălticeni a folosit ani de zile o groapă de gunoi improvizată în cartierul Șoldănești, în vecinătatea poligonului, unde a depozit și a permis depozitarea gunoaielor ani de zile cu toate că a fost montată o barieră cu cheie.

De asemenea, un camion care a descărcat deșeuri la groapa de gunoi improvizată a fost surprins de mai mulți ziariști chiar în timpul vizitei ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu la depozitul temporar de deșeuri.

 

 

3 comentarii la „VIDEO  Angajații Primăriei Fălticeni filmați în timp ce dau foc la deșeurile aduse din oraș în depozitul închis de la Antilești. Ei spun că au fost trimiși de șefi să incendieze gunoaiele pentru a putea fi ascunse sub un maldăr de pământ deoarece urmează un control al Gărzii de Mediu  

 • 9 mai 2020 la 3:32
  Permalink

  In acest caz, cineva trebuie sa mearga la puscarie 100% ..

  Răspunde
 • 9 mai 2020 la 11:50
  Permalink

  Ar trebui sa fie pline de comentarii articolele astea. Toti falticenenii stau, se uita si-si infing morcovul undeva… Sincer stau si sper ca lumea va comenta si va observa mizeria ce se raspandeste sub nasul nostru. In orice caz bravo ziaruldepenet pentru ceea ce faceti!

  Răspunde
 • 9 mai 2020 la 21:09
  Permalink

  Oare de ce acest oraș cu oameni cuminți, harnici și deștepți este condus de 30 de ani de idioți, hoți și escroci? Oare de ce, așa cum spun și ”antecomentatorii” mei ANDRA și MIHAI PETRE, reacția și neimplicarea civică a locuitorilor este nulă?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 8IOMDy to the field below: