Primăria Preutești, amendată cu 100.000 lei de comisarii Gărzii Naționale de Mediu: apă uzată cu dejecții deversată direct în râul Șomuz prin două țevi dosite, tone de gunoaie ascunse sub un strat de pământ sau arse, depozite neconforme în mai multe zone din comună

Nereguli pe bandă în comuna Preutești, unde comisarii de la Mediu au găsit ascunse în pământ două țevi prin care se deversau apele uzate cu dejecții în râul Șomuzul Mare în vreme ce stația de epurare – dată în folosință teoretic din 2012- nu funcționa, 30 de tone de gunoaie municipale acoperite cu pământ, mai multe depozite ilegale de gunoi care ar fi trebuit închise de mult în mai multe zone și gunoaie împrăștiate prin toată comuna. 

Astăzi, 03.04.2020, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un control, dispus de către Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, pe raza comunei Preutești.
Controlul a vizat modul de gestionare a deşeurilor municipale, precum şi gestionarea apelor uzate menajere.
În timpul acestui control, s-a constatat că staţia de epurare nu era funcțională, deși a fost dată în funcțiune în 2012, iar apele uzate epurate erau evacuate printr-o conductă acoperită cu pământ direct în râul Șomuzul Mare, în jurul conductei fiind constatate scurgeri direct pe sol.
De asemenea, la intrarea în satul Arghira, în zona podului ce traversează râul Șomuzul Mare, a fost identificată o țeavă prin care apele uzate menajere erau deversate direct în cursul de apă.
Comisarii de la Mediu i-au fost contactat reprezentanţii SGA Suceava, care au efectuat prelevarea probelor de apă ]n vederea stabilirii gradului de poluare.
Totodată, pe teritoriul Comunei Preuteşti, au fost constatate depozite neconforme de deşeuri municipale, precum și deşeuri rezultate din construcţii.
“Cu toate că, în timpul unui control anterior, efectuat de către comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Suceava, au fost impuse măsuri de salubrizare a tuturor zonelor afectate de depozitările necontrolate, la data controlului din 03.04.2020, s-a constatat că zonele respective nu au fost salubrizate, unele amplasamente fiind acoperite şi nivelate cu pământ, iar pe alte amplasamente deşeurile fuseseră incinerate”,  au precizat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

În extravilanul localităţii Preuteşti, în zona denumită Podiş, pe un teren de aproximativ 500 mp, au fost descoperite aproximativ 30 tone de deșeuri municipale, îngropate sub nivelările proaspete de teren.

Cu ocazia acestui control, comisarii Gărzii Naționale de Mediu un șir lung de nereguli și neconformități:
• Apele uzate menajere erau deversate direct în râul Șomuzul Mare,
• Deşi deţine autorizaţie de mediu valabilă, staţia de epurare nu este funcţională;
• Terenul din imediata vecinătate a conductei prin care apele uzate erau evacuate în râul Șomuzul Mare este îmbibat cu reziduuri, care generează disconfort olfactiv;
• Pe teritoriul comunei Preuteşti au fost identificate depozite neconforme de deşeuri municipale, precum şi deşeuri rezultate din construcţii;
• Pe terenul din extravilanul localităţii Preuteşti, în zona Podiş, au fost depozitate deşeuri municipale (aproximativ 30 tone), care au fost acoperite, terenul fiind nivelat ulterior.
• Pe alte amplasamente, s-a constatat că deșeurile erau eliminate prin incinerare.
• Pentru activitatea de colectare şi sortare deşeuri reciclabile nu a fost solicitată şi obţinută la APM Suceava autorizaţia de mediu.
“Ca urmare a neconformităților constatate, au fost aplicate Primăriei Preutești două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 100.000 lei, pentru deversare de ape uzate în emisar și pentru eliminarea de deșeuri în afara spațiilor autorizate.
Totodată, comisarii GNM au stabilit, în sarcina Primăriei Preutești, mai multe măsuri cu termene de remediere”, au concluzionat comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

5 comentarii la „Primăria Preutești, amendată cu 100.000 lei de comisarii Gărzii Naționale de Mediu: apă uzată cu dejecții deversată direct în râul Șomuz prin două țevi dosite, tone de gunoaie ascunse sub un strat de pământ sau arse, depozite neconforme în mai multe zone din comună

 • 4 aprilie 2020 la 4:32
  Permalink

  Pacat,

  Amenzile vor fi platite din bugetul comunei, adica din banii nostri, bani publici. Si-atat! Vom fi si mai saraci, si mai neasfaltati si mai mizeri…

  Răspunde
 • 4 aprilie 2020 la 11:19
  Permalink

  FB, primăria Preutesti ar trebui controlata și în alte domenii, sa vezi câte nereguli se vor descoperi. In ceea ce privește amenda, aceasta trebuie plătită din banii primarului.

  Răspunde
 • 4 aprilie 2020 la 11:29
  Permalink

  Toate zonele adiacente raurilor si drumurilor sunt pline de gunoaie, fiecare primarie este posibilă de amenda daca se vor face controale, dar repede, creste iarba si nu se mai vad pana anul viitor.

  Răspunde
 • 4 aprilie 2020 la 12:56
  Permalink

  Să plătească primarul Vasiliu. Din pensia specială de militar!

  Răspunde
 • 5 aprilie 2020 la 23:23
  Permalink

  Pensia o donează echipei locale de fotbal.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string YufIYO to the field below: