Scrisoare deschisă către autoritățile sucevene pentru o comunicare transparentă pe perioada pandemiei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Atitudini  >  Articolul curent

Scrisoare deschisă către autoritățile sucevene pentru o comunicare transparentă pe perioada pandemiei

De    •   Publicat acum 2 luni, 21 martie 2020   •   Fara comentarii

Mass-media din județul Suceava solicită din partea autorităților o comunicare corectă și onestă în contextul pandemiei de  COVID-19. Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise, fără a fi nevoie de a apela la surse și a ne pune, astfel, în pericol de a fi trași la răspundere penală, naște teorii ale conspirației în spațiul public, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.
Solicităm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis.
Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea acestora ar duce la o limitare a reacțiilor isterice ale unei populații neinformate.
În plus, solicităm desemnarea unor responsabili pe zona de comunicare, care să ne raspundă corect și rapid referitor la verificarea diferitelor informații vehiculate în mediul online sau provenite din surse neoficiale. O bună comunicare în acest sens cu instituțiile sucevene previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate care pot crea panică nejustificată.
În alte județe din țară, comunicarea noilor cazuri de COVID-19 nu a fost sistată, înțelegându-se că doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare de a lupta cu această pandemie.  Și la Suceava, disperarea populației a atins cote alarmante, iar singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.
Înţelegem că în acest moment eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.
Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.
Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.
Televiziunea regionala Intermedia – Catalina Biholar
Bucovina TV Suceava – Ana Maria Litvinchevici
Monitorul de Suceava – Tiberiu Avram, redactor șef
Radio Viva FM / Radio Impact FM – Monica Prisăcaru, Marius Cocoș
TV Plus Regional (Suceava) – Daniela Șesurschi, redactor-șef
Informatiata. ro – Alina Iosif
www.suceava-smartpress.ro – Neculai Roșca
suceava news online- www.svnews.ro – Nicu Amurăriței
ZiaruldepeNet.ro – Sergiu Jipa
suceava.online – Ștefan Macedon Gheorghiță
NewsBucovina – Mihai Chira
Oana Șlemco, corespondent Adevărul
SuceavaLIVE – Cornel Tilihoi
Ziar de Suceava – Dānuț Zuzeac, redactor şef
Ziar de Suceava – Claudiu Cojghiceanu redactor
Paul Ciurari , freelancer
    Print       Email
 • Publicat: acum 2 luni, 21 martie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: martie 21, 2020 @ 8:05 pm
 • Sub: Atitudini, Editorial, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string reKYlU to the field below: