Fălticeni, 530 de ani de la prima mențiune documentară. Numele apare prima dată într-un uric de la  domnitorul Ștefan cel Mare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

Fălticeni, 530 de ani de la prima mențiune documentară. Numele apare prima dată într-un uric de la  domnitorul Ștefan cel Mare

De    •   Publicat acum 2 luni, 15 martie 2020   •   1 comentariu

Astăzi se împlinesc 530 de ani de la prima mențiune documentară a Fălticeniului, care apare într-un uric de la domnitorul Ștefan cel Mare din anul 1490. Numele se trage, după părerea istoricilor Ion Bogdan, Nicolae Iorga și Mihai Costăchescu, de la Stan Pântece, numit și Foltic, proprietarul moșiei și satului Fălticenii Vechi.

Academicianul Arthur Gorovei, în FOLTICENII CERCETĂRI ISTORICE ASUPRA ORAŞULUI, lucrare publicată în anul 1938 la Institutul de Arte Grafice „M.Saidman” din Fălticeni, și premiată de Academia Română, descrie pe larg prima menţiune a Fălticeniului sau, mai degrabă, a Folticenilor: „ Prima menţiune a Folticenilor se face într-un uric de la Ştefan cel Mare din anul 1490. Numele oraşului este pus în legătură cu boierul Stan Pântece, adică Foale. Din unirea satului Pântece = Folea cu satele vecine, arătate mai sus, s-a încheiat în scurgerea veacurilor târgul Folticeni de astăzi care a ajuns la oarecare însemnătate numai după răpirea Bucovinei, când Folticenii ajung reşedinţa părţii din vechiul ţinut al Sucevei, rămas Moldovei dincoace de cordonul austriac. Privilegiul de târg a fost acordat la 1780 satului Şoldăneşti care contopindu-se cu Folticenii, a trecut asupra Folticenilor acest privilegiu de la Voievodul Moruzzi.”

 

 

Ca oraș, Fălticeniul a luat ființă, conform însemnărilor dascălululi Vasile de pe Cazania de la biserica Fălticenii-Vechi, în anul 1779, iar conform Condicii Visteriei în anul 1772.

Tot în lucrare lui Arthur Gorovei se clarifică și contextul hrisovului dat de Domnitorul Constantin Moruzi în anul 1780:

„Despre oraşul Folticeni, se spune în “Marele Dicţionar geografic al României” că este întemeiat de Ioniţă Başotă, în anul 1780 prin hrisovul Domnitorului Constantin Moruzi, din 8 August, şi că îndată după întemeiere, târgul Şoldăneşti – adică Folticenii de astăzi  s-a populat cu locuitorii din satul Baia, refugiaţi aici, în urma unei mari inundaţii a râului Moldova. Din cercetările făcute, pe baza unor documente încă necunoscute rezultă că oraşul acesta e ceva mai vechi, adică el există înainte de data hrisovului domnesc din 8 August 1780. În “Condica Vistieriei No. 23 pe anul 1824”, din Arhiva Statului Iaşi, la fila 395, sunt trecuţi, ca birnici în Folticeni, Fraţii Bercu, Şmil şi Israil Focşăneanu, de naţie jidovi, care arată că sunt născuţi în Suceava, dar “cercetându-se – se spune în această condică  s-a aflat că în Focşănii”. Despre venirea lor în oraşul Folticeni se spune “Ei arată că de 32 ani au venit în Moldova, însă cercetându-se se dovedeşte că sunt 50 de ani de când tatăl lor Avram au venit la Fulticeni”. Dacă Avram Focşăneanu, la 1824, era venit în Folticeni de 50 de ani, adică în 1772, asta înseamnă că aici exista un rudiment de târg, o aşezare în care să poată locui un evreu, care nu avea ce să caute într-un sat unde nu ar fi existat o casă de rugăciuni şi o baie indispensabile traiului unui evreu. În 1772 nu va fi fost un oraş întemeiat, în înţelesul de astăzi a cuvântului, nici în forma celui întemeiat în baza hrisovului domnesc din 8 August 1780, adică străinii stabiliţi pe una din moşiile pe care se întinde astăzi oraşul, nu plăteau proprietarului respectiv bezmânul stabilit prin hrisov; vor fi fost alte condiţii intervenite între proprietarul moşi şi între străinii aşezaţi pe moşie, realitatea însă este că prin faptul stabilirii acestor străini, se punea şi temelia oraşului. Că în 1780, la data hrisovului domnesc, târgul exista, avem o dovadă care nu lasă loc la nici o îndoială. În biserica de la Folticenii-vechi este o Cazanie, tipărită în sfânta Episcopie a Râmnicului, la 1781; începând de la fila 28, jos, pe marginea cărţii, este scris: “Să se ştie de când s-au făcut târgul de la Fulticeni, în zilele Măriei Sale Constantin Moruz Voevod, Mitropolit fiind Chirio Chir Gavriil, şi s-au aşezat târgul pe loc ţălină de Dumnealui vel Visternic Ianacachi Kant 1779 luni 28. Eu dascălul Vasile am scris cu a mea păcătoasă mănă”. Hrisovul din 1780 îi dă dreptul lui Ioniţă Başotă să înfiinţeze târg; fără un hrisov domnesc însă, marele Visternic Ianacachi Kant (Kantacuzino) îl înfiinţase din 1779, pe partea din moşia sa care se întindea până în regiunea unde astăzi este o porţiune din Folticeni. Fie că am socoti ca data înfiinţării oraşului Folticeni, anul 1772, sau 1779, sau 1780, discuţia aceasta nu poate să înlăture adevărul că nici una din aceste date nu poate să fie socotită, în realitate, ca vechime a târgului.”

În perioada interbelică a fost reședința județului Baia, apoi, între 1950 și 1968, reședință raională în cadrul regiunii Suceava.

Din 1968 este oraș în cadrul județului Suceava, în 1995 a fost ridicat la rangul de municipiu.

Fălticeni este al treilea oraș din țară ca număr de scriitori autohtoni, după aceleași importante centre culturale București și Iași.

Raportat, însă, la numărul de locuitori, Fălticeni se situează pe primul loc în România – orașul a format 16 academicieni, 12 generali, 60 de doctori în cultură și știință.

SERGIU JIPA

sergiu@ziaruldepenet.ro

Sursa foto: Marinel Dănilă, Petru Sănducu, Doru Baida, Doru Axinte, Mihai Popa.
Fotografiile atașate au fost adunate de colegi de pe internet de-a lungul timpului, fără a se păstra totdeauna sursa. Cu scuze față de cei cărora nu le-am menționat numele ca sursă.

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 luni, 15 martie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: martie 15, 2020 @ 2:06 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. PETRU spune:

  Satul Fulticeanii, numit la 1456 Gura Brădățelului, întărit Mănăstirii Moldovița de Petru Voievod în prezența mitropolitului Teoctist, Ivașcu Fultuc și fii lui Oprișac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 6PbH3j to the field below: