Jandarmul fălticenean Mihai Jitaru decorat de americani pentru stagiul din Afganistan - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Jandarmul fălticenean Mihai Jitaru decorat de americani pentru stagiul din Afganistan

De    •   Publicat acum 3 săptămâni, 12 martie 2020   •   Fara comentarii

Jardarmul Mihai Jitaru, 34 ani din Fălticeni, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, a revenit în țară după ce 6 luni a participat la o misiune internațională NATO în Afganistan.

Contingentul din care a făcut parte a avut sarcina de a oferi instruire, asistență și consiliere forțelor afgane de securitate, fălticeneanul fiind membru al echipei responsabile pentru asigurarea protecției jandarmilor consilieri.

Activitatea lui Jitaru a fost apreciată inclusiv de partenerii americani, prin acordarea medaliei Army Achievement.

Pentru a participa la misiune, el a parcurs un stagiu de pregătire în care a acumulat cunoștințe teoretice și deprinderi practice referitoare la cultura, tradițiile și situația operativă din Afganistan, acordarea primului ajutor în condițiile specifice teatrelor de operații, trageri speciale, tehnici și tactici de protecție a personalului.

Pe parcursul celor 6 luni de zile petrecute în Kabul, Jitaru a executat misiuni de protecție a consilierilor jandarmi în timpul deplasării acestora de la baza militară în care au fost detașați către o școală de stat major a Poliției Naționale Afgane, în condițiile în care s-au semnalat mai multe atacuri cu dispozitive explozive improvizate și cu mașini – capcană.

 

 

„Tot ce trebuia să facem era să oferim protecție consilierilor români, pe timpul deplasării din baza unde eram dizlocați în baza afgană, chiar și pe timpul consilierii. Efectiv, intram cu ei în birouri sau unde se deplasau consilierii. Eram, practic, îngerii lor păzitori”, a povestit plutonierul major Mihai Jitaru pentru colegii de la Deșteptarea de Bacău. În tot acest răstimp, în zona de război, avuseseră loc mai multe atacuri ale talibanilor care se infiltrau printre polițiștii afgani.

„Din păcate, partnenerii noștri croați au fost atacați de tabilani, unul dintre ei și-a pierdut viața, iar alți doi au ajuns în stare gravă la spital. Erau în convoi și un individ care purta o vestă cu explozibil s-a lipit cu motocicleta de mașina croaților după care s-a detonat. S-a întâmplat la o distanță de vreo doi kilometri de noi, pe un drum pe unde mergeam foarte des”, a mai spus Mihai Jitaru potrivit aceleași surse.

La începutul lunii februarie, plutonierul major Mihai Jitaru și colegul său plutonierul major Aurel Craioveanu, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacau, împreună cu care a fost plecat în Afganistan, au fost medaliați la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către însuși ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care le-a înmânat emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război.

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto : Deșteptarea de Bacău

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 săptămâni, 12 martie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: martie 12, 2020 @ 10:11 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string UEYX27 to the field below: