Prefectura Suceava dezamorsează “bomba” celor 300 de romi din Valea Moldovei reveniți din Italia: “Au fost identificate 14 persoane care au venit din zone care nu sunt carantinate de coronavirus” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Prefectura Suceava dezamorsează “bomba” celor 300 de romi din Valea Moldovei reveniți din Italia: “Au fost identificate 14 persoane care au venit din zone care nu sunt carantinate de coronavirus”

De    •   Publicat acum 1 lună, 25 februarie 2020   •   Fara comentarii

După ce luni o parte a presei și mai multe siteuri de știri au difuzat informația potrivit căreia un grup de aproximativ 300 cetățeni de etnie rromă din Mironu- Valea Moldovei a revenit acasă din Italia, spunând că vin din Germania pentru a nu intra în carantina impusă de noul coronavirus, marți Prefectura Suceava a prezentat altă versiune.

Luni, Școala cu clasele I- VIII Valea Moldovei a informat Inspectoratul Școlar că aproximativ 300 persoane s-au întors din Italia din zone afectate de noul coronavirus,  “intrând în direct cu aproximativ 400 elevi”.

Ulterior acestei adrese, într-un interval de câteva ore, școala a revenit cu o nouă adresă prin care comunicau Direcției de Sănătate Publică că, în urma verificărilor efectuate la fața locului, au constatat că  nicio persoană din cele întrebate nu vin din din localitățile închise din Italia””.

Marți, Primăria Valea Moldovei informa DSP Suceava că în Mironu s-au întors  “mai mulți cetățeni de etnie rromă”,  fără a indica un număr exact.

Prefectul Alexandru Moldovan a dispus Inspectoratului de Poliție să verifice amănunțit acuratețea informațiilor, respectiv a localităților de plecare a pasagerilor și a mijloacelor auto care au asigurat transportul cetățenilor dinspre Italia către Valea Moldovei.

Luni, IPJ Suceava a informat DSP că au fost identificate 14 persoane care au revenit în Valea Moldovei din Italia și anume : din orașul Ferara 10 persoane și din regiunea Foggia 4 persoane.

Atât orașul Ferara, cât și regiunea Foggia, nu sunt în lista oficială raportată de autoritățile italiene privind zonele carantinate sau afectate de infecția cu noul coronavirus.

Moldovan a discutat luni cu deputatul Daniel Vasile, reprezentant al  minorității rrome, care l-a asigurat de tot sprijinul organizației de la nivel local și că se va deplasa acolo inclusiv Virgil Pohoață, liderul Partidei Rromilor Suceava, pentru a desfășura o acțiune de verificare a aspectelor semnalate în mass media.

Daniel Vasile a dat asigurări că  toată comunitatea va coopera, că va transmite toate datele în mod real astfel încât nici sănătatea lor și nici sănătatea celorlalte persoane din comunitate să nu fie pusă în pericol”.

Prin ordinul prefectului a fost constituită o comisie mixtă, formată din reprezentanți ai Prefecturii, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi și compartimentului de asistență socială din cadrul Primăriei Valea Moldovei pentru verificarea situației.

Comisia mixtă își desfășoară lucrările sub coordonarea subprefectului Daniel Prorociuc și are ca atribuții principale verificarea, din punct de vedere medical, a celor 14 persoane întoarse în țară și verificări cu privire la posibilitatea de a mai exista și alte persoane revenite.

Prefectura Suceava reafirmă că, până în prezent, în grupul revenit în Mironu nu a fost identificată nicio persoană care să fi staționat sau domiciliat în orașele sau provinciile carantinate de autoritățile italiene.

”Asigurăm din nou populația că instituțiile publice cu atribuții în gestionarea acestei situații activează conform metodologiei, existând la nivelul județului o capacitate de reacție și adaptare rapidă, măsurile dispuse dovedindu-se eficiente.

Totodată facem un apel la persoanele care se vor întoarce din Italia să completeze formularele prezentate cu date reale, iar după evaluarea medicală să respecte cu strictețe recomandările personalului medical”, a conchis prefectul Moldovan.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 lună, 25 februarie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 25, 2020 @ 5:56 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string UJdzN0 to the field below: